Csirkemell receptek

Aszaltparadicsomoscsirketekercstonikoszellerpürével

Aszalt paradicsomos csirketekercs tonikos zellerpürével

Hozzávalók
100 g
olajban eltett aszalt paradicsom
2 db
csirkemellfilé
(200 g/db)
só, bors
1 tk
szárított bazsalikom
1 tk
szárított oregánó
2 gerezd
fokhagyma
0.5 db
zellergumó
(700 g/db)
200 ml
cukormentes tonik
100 ml
tej
2 ek
kapribogyó
1 ek
kókuszzsír

Elkészítés

Elsőként az aszalt paradicsomos csirketekercs elkészítésének állunk neki. Leforrázzuk az aszalt paradicsomot, aztán ha már puha, kivesszük a vízből és egy késsel pépesre aprítjuk. A csirkemellből nyitott szeletet készítünk úgy, hogy az oldalánál félig bevágjuk a filéket, kinyitjuk, mint egy könyvet. Frissen tartó fóliát ráterítve kiklopfoljuk kissé, hogy egyenletesen elérje a 0,5 cm-es vastagságot mindenhol. Az elkészült csirkéket sózzuk, borsozzuk, megkenjük az aszalt paradicsomos krémmel, megszórjuk a bazsalikommal és az oregánóval, és a fokhagymát is ráreszeljük.

Két fóliadarabot kissé fedésben egymás fölé helyezünk a benedvesített pulton vagy asztalon (így nem fog elcsúszkálni), ráfektetjük a csirkét és feltekerjük. Ha a végére értünk, ráhajtjuk a fóliát, belecsomagoljuk, mint egy szaloncukrot, és elkötjük a végeit.

Begöngyöljük a csibéket még egy réteg alufóliába, aztán gyöngyöző vízben 15 percig főzzük őket, majd lekapcsoljuk a lángot és a vízben hagyjuk még 10 percre.

A zellert megpucoljuk, felkockázzuk és felöntjük a tonikkal és annyi vízzel, hogy az egészet ellepje, majd egy kevés sóval puhára főzzük. Ha nagyon szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet, majd amikor megpuhult a zeller, leszűrjük, de a főzőlevét megtartjuk. A tejjel homogénre turmixoljuk, és ha kell, a főzőlével tudjuk pótolni a folyadékot, hogy megfelelően krémes állagot érjünk el. 

A csirkemellet kicsomagoljuk a fóliákból, és egy serpenyőben, nagy lángon körbepirítjuk a kókuszzsíron. 

Tálalás

Jöhet is a tálalás: a tányér aljára kenjük a zellerpürét, félbevágjuk a csirkét, majd beleállítjuk a pürébe és megszórjuk kapribogyóval.

aszalt-paradicsomos-csirke-tekercs-7
Aszalt paradicsomos csirketekercs tonikos zellerpürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

www.streetkitchen.hu

A tonikot általában ginnel szokták párosítani koktélokban, de a kajákban is brutális. Én egy kis zellerrel, csirkével és aszalt parival kombóztam, és spoiler: agyeldobós lett!

Hozzávalók

2 főre
100 g
olajban eltett aszalt paradicsom
2 db
csirkemellfilé
(200 g/db)
só, bors
1 tk
szárított bazsalikom
1 tk
szárított oregánó
2 gerezd
fokhagyma
0.5 db
zellergumó
(700 g/db)
200 ml
cukormentes tonik
100 ml
tej
2 ek
kapribogyó
1 ek
kókuszzsír

Elsőként az aszalt paradicsomos csirketekercs elkészítésének állunk neki. Leforrázzuk az aszalt paradicsomot, aztán ha már puha, kivesszük a vízből és egy késsel pépesre aprítjuk. A csirkemellből nyitott szeletet készítünk úgy, hogy az oldalánál félig bevágjuk a filéket, kinyitjuk, mint egy könyvet. Frissen tartó fóliát ráterítve kiklopfoljuk kissé, hogy egyenletesen elérje a 0,5 cm-es vastagságot mindenhol. Az elkészült csirkéket sózzuk, borsozzuk, megkenjük az aszalt paradicsomos krémmel, megszórjuk a bazsalikommal és az oregánóval, és a fokhagymát is ráreszeljük.

Két fóliadarabot kissé fedésben egymás fölé helyezünk a benedvesített pulton vagy asztalon (így nem fog elcsúszkálni), ráfektetjük a csirkét és feltekerjük. Ha a végére értünk, ráhajtjuk a fóliát, belecsomagoljuk, mint egy szaloncukrot, és elkötjük a végeit.

Begöngyöljük a csibéket még egy réteg alufóliába, aztán gyöngyöző vízben 15 percig főzzük őket, majd lekapcsoljuk a lángot és a vízben hagyjuk még 10 percre.

A zellert megpucoljuk, felkockázzuk és felöntjük a tonikkal és annyi vízzel, hogy az egészet ellepje, majd egy kevés sóval puhára főzzük. Ha nagyon szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet, majd amikor megpuhult a zeller, leszűrjük, de a főzőlevét megtartjuk. A tejjel homogénre turmixoljuk, és ha kell, a főzőlével tudjuk pótolni a folyadékot, hogy megfelelően krémes állagot érjünk el. 

A csirkemellet kicsomagoljuk a fóliákból, és egy serpenyőben, nagy lángon körbepirítjuk a kókuszzsíron. 

Tálalás

Jöhet is a tálalás: a tányér aljára kenjük a zellerpürét, félbevágjuk a csirkét, majd beleállítjuk a pürébe és megszórjuk kapribogyóval.

aszalt-paradicsomos-csirke-tekercs-7
Aszalt paradicsomos csirketekercs tonikos zellerpürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc

Ha tetszett az aszalt paradicsomos csirketekercs tonikos zellerpürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése