Pékség

Azangolokzseniálishúsvétiédessége:ahotcrossbun!

Az angolok zseniális húsvéti édessége: a hot cross bun!

Hozzávalók
A tésztához
50 ml
langyos tej
25 g
friss élesztő
50 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 db
narancs reszelt héja
1 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
őrölt szerecsendió
1 tk
őrölt gyömbér
0.5 tk
50 g
olvasztott, szobahőm.-re hűtött vaj
1 db
szobahőmérsékletű tojás
A töltelékhez
0.5 üveg
mogyorókrém
A lekenéshez
1 db
tojássárgája
1 ek
tej
A csíkokra a tetején
60 ml
víz
50 g
finomliszt

Elkészítés

50 ml langyos tejbe beleteszünk 1 tk cukrot és belemorzsolunk 25 g élesztőt, 10 percre félretesszük. A keverőtálba kimérjük a szárazanyagokat, a lisztet, a sót, az őrölt fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, hozzáadjuk a maradék cukrot, belereszeljük a narancs héját és dagasztókarral párszor átkevertetjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, kicsit átdolgoztatjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, 3-4 percig dagasztjuk, beletesszük az olvasztott vajat és további 10 percig dagasztjuk.

img_6124.jpg

Közben kiolajazunk egy tálat, beletesszük a tésztát, leolajazzuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és 1 órán keresztül kelesztjük. Kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat, lisztezett felületen késsel 10 részre vágjuk. Kinyújtjuk, a közepébe 1 evőkanálnyi mogyorókrémet teszünk, a széleit összecsípjük, csípéssel lefele sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpackkal letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Tetejüket tojássárgás tejjel lekenjünk. A lisztet a vízzel csomómentesre keverjük, habzsákba töltjük és a zsömlék tetejére kereszteket rajzolunk. Gőzös funkción 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nincs ilyen opciónk, alulra tegyünk egy vízzel teli tepsit.

img_7839.jpg

www.streetkitchen.hu

Ugye, hogy a mogyorókrémet mindenki szereti? Húsvétkor pedig talán kötelező is fogyasztani. Itt van hozzá a tökéletes recept, próbáljátok ki az angolok híres-neves hot cross bunját! Ez a kelt tésztás sütike az ékes bizonyítéka annak, hogy az angolszász konyha is tartogat kellemes meglepetéseket, ez a verzió pedig egyételműen a műfaj leghedonistább kimaxolása. Diéta leállít, videó elindít, recept kipróbál. 

Hozzávalók

10 darabhoz
A tésztához
50 ml
langyos tej
25 g
friss élesztő
50 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 db
narancs reszelt héja
1 tk
őrölt fahéj
0.5 tk
őrölt szerecsendió
1 tk
őrölt gyömbér
0.5 tk
50 g
olvasztott, szobahőm.-re hűtött vaj
1 db
szobahőmérsékletű tojás
A töltelékhez
0.5 üveg
mogyorókrém
A lekenéshez
1 db
tojássárgája
1 ek
tej
A csíkokra a tetején
60 ml
víz
50 g
finomliszt

50 ml langyos tejbe beleteszünk 1 tk cukrot és belemorzsolunk 25 g élesztőt, 10 percre félretesszük. A keverőtálba kimérjük a szárazanyagokat, a lisztet, a sót, az őrölt fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, hozzáadjuk a maradék cukrot, belereszeljük a narancs héját és dagasztókarral párszor átkevertetjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, kicsit átdolgoztatjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, 3-4 percig dagasztjuk, beletesszük az olvasztott vajat és további 10 percig dagasztjuk.

img_6124.jpg

Közben kiolajazunk egy tálat, beletesszük a tésztát, leolajazzuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és 1 órán keresztül kelesztjük. Kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat, lisztezett felületen késsel 10 részre vágjuk. Kinyújtjuk, a közepébe 1 evőkanálnyi mogyorókrémet teszünk, a széleit összecsípjük, csípéssel lefele sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpackkal letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Tetejüket tojássárgás tejjel lekenjünk. A lisztet a vízzel csomómentesre keverjük, habzsákba töltjük és a zsömlék tetejére kereszteket rajzolunk. Gőzös funkción 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nincs ilyen opciónk, alulra tegyünk egy vízzel teli tepsit.

img_7839.jpg

Ha tetszett az angolok zseniális húsvéti édessége: a hot cross bun! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept