Sós falatok

Bababarátpuliszka

Bababarát puliszka

Hozzávalók
200 ml
víz
100 ml
tej
75 g
kukoricaliszt
25 g
parmezán sajt

Elkészítés

A puliszka elkészítéséhez magas falú, tapadásmentes edényben felforraljuk a vizet és a tejet együtt, majd amikor forr, apránként, folyamatosan kevergetve beleöntjük a kukoricalisztet. Amikor megfőtt (kb. 10 perc), belekeverjük a reszelt parmezánt. 

A masszát magas falú, frissentartó fóliával bélelt tálba öntjük. Hűtőbe tesszük, majd pár óra múlva felszeleteljük hosszúkás, fingerfood-méretűre (kortól függően: eleinte hosszúkás, női mutatóujj hosszúságú-szélességű-vastagságúra, majd 10-12 hónapos kor körül 1 cm x 1 cm-es kockákra vágjuk). Serpenyőben átmelegítjük, vagy lepirítjuk felvágás után.

A puliszka állaga nagyon jó a babáknak is. Hogy ne legyen unalmas, tegyünk bele sajtot: én parmezánt választottam, hiszen ez tele van kalciummal, és nagyon jó ízt ad az ételnek. A finomság tápanyagtartalmilag oké, én kínálnék mellé valamilyen zöldséget. A puliszka puha, krémes állagú lesz, ezért a zöldség legyen picit roppanósabb, más színű, akár kétféle is lehet. Például: pritaminpaprika picit megpirítva, párolt zöldborsó, csemegekukorica vagy friss paradicsom. 

A tejtől ne tartsunk, a hazai és nemzetközi ajánlások szerint is használható 1 éves kor előtt főzéshez, italként viszont nem. 

Bababarát puliszka
Bababarát puliszka

TIPP 1: Ha túl lágy a puliszka, szeletelés után 1 evőkanál olívaolajon, serpenyőben rá lehet pirítani az oldalaira, így egy kicsit roppanósabb külsőt kap, amit kezdő evő babáknak könnyebb harapni. 

TIPP 2: A sajt mellé vagy helyett juhtúró is mehet a puliszkába.

Ajánlott életkor:

darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost! 

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

www.streetkitchen.hu

Puha finger food köretként a legkisebbeknek, fehérjével, kalciummal dúsítva!

Hozzávalók

4 főre (2 gyermek, 2 felnőtt)
200 ml
víz
100 ml
tej
75 g
kukoricaliszt
25 g
parmezán sajt

A puliszka elkészítéséhez magas falú, tapadásmentes edényben felforraljuk a vizet és a tejet együtt, majd amikor forr, apránként, folyamatosan kevergetve beleöntjük a kukoricalisztet. Amikor megfőtt (kb. 10 perc), belekeverjük a reszelt parmezánt. 

A masszát magas falú, frissentartó fóliával bélelt tálba öntjük. Hűtőbe tesszük, majd pár óra múlva felszeleteljük hosszúkás, fingerfood-méretűre (kortól függően: eleinte hosszúkás, női mutatóujj hosszúságú-szélességű-vastagságúra, majd 10-12 hónapos kor körül 1 cm x 1 cm-es kockákra vágjuk). Serpenyőben átmelegítjük, vagy lepirítjuk felvágás után.

A puliszka állaga nagyon jó a babáknak is. Hogy ne legyen unalmas, tegyünk bele sajtot: én parmezánt választottam, hiszen ez tele van kalciummal, és nagyon jó ízt ad az ételnek. A finomság tápanyagtartalmilag oké, én kínálnék mellé valamilyen zöldséget. A puliszka puha, krémes állagú lesz, ezért a zöldség legyen picit roppanósabb, más színű, akár kétféle is lehet. Például: pritaminpaprika picit megpirítva, párolt zöldborsó, csemegekukorica vagy friss paradicsom. 

A tejtől ne tartsunk, a hazai és nemzetközi ajánlások szerint is használható 1 éves kor előtt főzéshez, italként viszont nem. 

Bababarát puliszka
Bababarát puliszka

TIPP 1: Ha túl lágy a puliszka, szeletelés után 1 evőkanál olívaolajon, serpenyőben rá lehet pirítani az oldalaira, így egy kicsit roppanósabb külsőt kap, amit kezdő evő babáknak könnyebb harapni. 

TIPP 2: A sajt mellé vagy helyett juhtúró is mehet a puliszkába.

Ajánlott életkor:

darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost! 

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)

A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

Ha tetszett a bababarát puliszka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése