A baconös-kolbászkrémes pizza tésztája:
A baconös-kolbászkrémes pizza első lépéseként a pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Fokozatosan hozzáadjuk a pizzalisztet és kb. 10 percig dagasztjuk, utána mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, és még 8 percig dagasztjuk. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 Celsius-fokot. Ezt egy maghőmérővel tudjátok a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, hogy egyszerűbben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk és háromszor félbehajtjuk, egy nagy bucit formázunk belőle, aztán visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal és lefedve 30 percig kelesztjük. Utána 6 db egyenlő méretű bucit formázunk belőle. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságot tartva és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órát pihenni. Utána 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez természetesen a leggyorsabb időbeli felhasználása, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órát is tud pihenni.)
Tipp: Ügyeljünk rá, hogy sütés előtt legalább 30-40 perccel előbb vegyük ki a hűtőből a tésztát, hogy újra felvegye a szobahőmérsékletet.
Paradicsomszósz és kolbászkrém:
A paradicsomszószhoz a hámozott paradicsomot egy tálba borítjuk és a sóval, fél csokor apróra vágott bazsalikommal és 50 ml olívaolajjal együtt kézzel darabosra passzírozzuk. (Nem turmixoljuk!)
A kolbásznak lehúzzuk a bőrét, vékonyan felkarikázzuk, egy késes aprítóba tesszük és a sajtkrémmel együtt krémes állagúra daráljuk.
Sütés:
Beizzítjuk a kemencét, hogy elérje a 400-450 fok közötti hőmérsékletet.
Az előzőleg már elővett tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a perem felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve a megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
Megkenjük a paradicsomos alappal a tésztát, arra ügyelve, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog a tészta megemelkedni. Reszelünk rá a parmezánból egy keveset, megpakoljuk a szárított paradicsommal, a szeletelt baconnal és a fekete olívabogyóval, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal is, majd enyhén réteslisztezett lapáttal felemeljük a pizzát és betesszük a kemencébe, nagyságrendileg 1,5-2 percre, sütés közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
Amikor már majdnem megsült, kiemeljük, rátépkedjük a mozzarellát és visszarakjuk pár másodpercre, hogy a sajt megolvadjon. Kiemeljük a pizzát egy tányérra és egy kanál segítségével eloszlatjuk rajta a kolbászrémet, reszelünk még rá parmezánt és a megmaradt bazsalikomlevelekkel díszítjük.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Kelesztési idő: min. 6 óra
- Sütési idő: kb. 2 perc