Pékség

Békebelikrumplispogácsa

Békebeli krumplis pogácsa

Hozzávalók
200 g
burgonya
(pucolt állapotban)
150 ml
langyos tej
1 tk
kristálycukor
25 g
élesztő
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
150 g
kacsazsír
1 db
tojássárgája
100 g
tejföl
1 ek
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A békebeli krumplis pogácsa elkészítéséhez a burgonyát 3 cm-es darabokra vágjuk és egy lábas vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, még melegen áttörjük és félrerakjuk kihűlni. 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk. 

A lisztet belemérjük a dagasztógép üstjébe, hozzáadjuk a többi alapanyagot és az élesztős tejet, majd közepes fokozaton összeállítjuk a tésztát. Ha elválik az edény falától és rugalmas állagú, lefedjük és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ezután 0,5 cm-es távolságban, keresztben beirdaljuk a tetejét. Egy 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a pogácsákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket 1,5 cm távolságra egymástól. Lekenjük a tetejüket a felvert tojással, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt készre sütjük. 

bekebeli-krumplis-pogacsa
Békebeli krumplis pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Kelesztési idő: kb. 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Még több isteni pogi:

Hájas pogácsa

Vajas pogácsa

Krumplis pogácsa édesburgonyából

www.streetkitchen.hu

Zsírral az igazi! Nem hiszem, hogy ez lesz a dietetikusok szövetségének jelszava, viszont abban biztos vagyok, hogy nélküle nem lesz olyan finom, mint régen…

Hozzávalók

70 db pogácsához
200 g
burgonya
(pucolt állapotban)
150 ml
langyos tej
1 tk
kristálycukor
25 g
élesztő
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
150 g
kacsazsír
1 db
tojássárgája
100 g
tejföl
1 ek
A kenéshez
1 db
tojás

A békebeli krumplis pogácsa elkészítéséhez a burgonyát 3 cm-es darabokra vágjuk és egy lábas vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, még melegen áttörjük és félrerakjuk kihűlni. 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk. 

A lisztet belemérjük a dagasztógép üstjébe, hozzáadjuk a többi alapanyagot és az élesztős tejet, majd közepes fokozaton összeállítjuk a tésztát. Ha elválik az edény falától és rugalmas állagú, lefedjük és 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ezután 0,5 cm-es távolságban, keresztben beirdaljuk a tetejét. Egy 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a pogácsákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket 1,5 cm távolságra egymástól. Lekenjük a tetejüket a felvert tojással, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt készre sütjük. 

bekebeli-krumplis-pogacsa
Békebeli krumplis pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Kelesztési idő: kb. 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Még több isteni pogi:

Hájas pogácsa

Vajas pogácsa

Krumplis pogácsa édesburgonyából

Ha tetszett a békebeli krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept