Receptek

Ígykészülatökéletescsirkealaplé!

Így készül a tökéletes csirkealaplé!

Hozzávalók
4 db
csirke far-hát
40 g
paradicsompüré
2 szál
sárgarépa
(2 szál/400 g)
2 szál
fehérrépa
(2 szál/300 g)
2 szál
szárzeller
0.5 db
zeller
(fél zeller/400 g)
1 fej
fokhagyma
1 fej
hagyma
1 tk
egész bors
1 csokor
friss kakukkfű
2 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A csirkealapléhez tökéletes a csirke far-hát, amit első lépésként megkenünk paradicsompürével. Tepsire tesszük, majd 230 fokra előmelegített sütőben sütni kezdjük, összesen 30-40 percig.

Félidőnél, kb. 15 percnél hozzáadjuk a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket is, a hagyma kivételével. A félbevágott hagymát a vágott felével lefelé egy forró, száraz serpenyőben alaposan, feketedésig pirítjuk. Így nyerjük ki mindenből a lehető legtöbb ízt! 

Ha végeztünk az előkészületekkel, mindent egy nagy lábasba teszünk. A far-hát és a zöldségek alól próbáljuk meg felhasználni a kifolyt szaftot is! Ezután a lábas tartalmát megszórjuk a fűszerekkel, és felöntjük 3,5-4,5 liter vízzel. Alacsony lángon, gyöngyöztetve főzzük legalább 2,5-3 óráig.

A főzési idő letelte után hagyjuk kb. 10 percig ülepedni, majd egy sűrű szövésű szitán átszűrjük. Ha még tisztább alaplevet szeretnénk, akkor a szűrőbe helyezünk egy vizes textilpelenkát, és azon szűrjük át.  

A végeredményt csírátlanított üvegekbe töltjük, és jóízűeket főzünk belőle: remek alap húsleveshez, mártásokhoz, de akár rizottóhoz vagy tésztaételekhez is. :) 3-4 napig a hűtőben is tárolható, de miután lehűlt, le is fagyaszthatjuk a későbbi felhasználásig.

csirkealaplé
Csirkealaplé (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

Házi alaplével minden étel még ízesebb, így érdemes rászánni magunkat, hogy leveskocka helyett ezzel dolgozzunk.

Hozzávalók

3 - 4 literhez
4 db
csirke far-hát
40 g
paradicsompüré
2 szál
sárgarépa
(2 szál/400 g)
2 szál
fehérrépa
(2 szál/300 g)
2 szál
szárzeller
0.5 db
zeller
(fél zeller/400 g)
1 fej
fokhagyma
1 fej
hagyma
1 tk
egész bors
1 csokor
friss kakukkfű
2 csokor
petrezselyem

A csirkealapléhez tökéletes a csirke far-hát, amit első lépésként megkenünk paradicsompürével. Tepsire tesszük, majd 230 fokra előmelegített sütőben sütni kezdjük, összesen 30-40 percig.

Félidőnél, kb. 15 percnél hozzáadjuk a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket is, a hagyma kivételével. A félbevágott hagymát a vágott felével lefelé egy forró, száraz serpenyőben alaposan, feketedésig pirítjuk. Így nyerjük ki mindenből a lehető legtöbb ízt! 

Ha végeztünk az előkészületekkel, mindent egy nagy lábasba teszünk. A far-hát és a zöldségek alól próbáljuk meg felhasználni a kifolyt szaftot is! Ezután a lábas tartalmát megszórjuk a fűszerekkel, és felöntjük 3,5-4,5 liter vízzel. Alacsony lángon, gyöngyöztetve főzzük legalább 2,5-3 óráig.

A főzési idő letelte után hagyjuk kb. 10 percig ülepedni, majd egy sűrű szövésű szitán átszűrjük. Ha még tisztább alaplevet szeretnénk, akkor a szűrőbe helyezünk egy vizes textilpelenkát, és azon szűrjük át.  

A végeredményt csírátlanított üvegekbe töltjük, és jóízűeket főzünk belőle: remek alap húsleveshez, mártásokhoz, de akár rizottóhoz vagy tésztaételekhez is. :) 3-4 napig a hűtőben is tárolható, de miután lehűlt, le is fagyaszthatjuk a későbbi felhasználásig.

csirkealaplé
Csirkealaplé (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett az így készül a tökéletes csirkealaplé! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept