A csirkét sózzuk, borsozzuk (a bőre alatt is!) és egy serpenyőben, magas hőfokon elősütjük a zsíron oldalanként 2-3 perc alatt, majd miután szép pirosra pirult, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon, közepes hőfokon kisütjük az 1 cm-es kockákra vágott kolozsvári szalonna zsírját kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát és további 5 percig dinszteljük, majd jöhet hozzá a paradicsompüré, ezzel is pirítjuk 2 percet. Beleszórjuk a cikkekre vágott gombát, a gyöngyhagymát és a zöldborsót, és még 2 percig pirítjuk, közben sózzuk és borsozzuk. A ragu tetejére tesszük az elősütött csirkemellet és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 10 percre, hogy készre süljön.
Közben köretként sült burgonyát készítünk, amihez olajat melegítünk 180 fokosra és ropogósra sütjük benne az 1 cm-es kockára vágott burgonyát 4-5 perc alatt. A lecsepegtetett kockaburgonyát összeforgatjuk a frissen aprított petrezselyemmel, egy tálra szedjük és ráhalmozzuk a sütőből kivett ragut, valamint a felszeletelt csirkemellet.

- Elkészítési idő: kb. 1 óra