A diétás töltött káposzta elkészítéséhez először a káposzta torzsáját kivágjuk, és sós, forrásban lévő vízben 5-10 perc alatt blansírozzuk, leveleire bontjuk, majd a vastagabb, középen futó érből a kést ráfektetve levágunk, hogy fele olyan vastag legyen. A hagymát finomra vágjuk, majd pár perc alatt közepes lángon egy lábasban üvegesre pirítjuk az olívaolajon. A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, a fokhagymaporral, a paprikával és a köménnyel, majd hozzáadjuk a pirított hagymát és alaposan összedolgozzuk, belekeverjük a bulgurt is, és jöhet a töltés.
A töltelékből nagyjából 1 evőkanálnyit teszünk a káposztalevélbe, majd két oldalát behajtva feltekerjük. Akkora fazekat válasszunk, amiben körbe tudjuk rakni a káposztákat, majd annyi forrázóvízzel öntjük fel, hogy ellepje. Ha szükséges, még sózzuk kicsit a vizet, de a forrázólevünk is sós volt, így ezzel vigyázzunk. A káposzták tetejére egy tányért teszünk, hogy ne jöjjenek fel a víz tetejére. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon főzzük, fél óra elteltével hozzáöntjük a passatát, és megint nagyjából fél óra elteltével elzárjuk a tűzhelyet, ezzel kész is a töltött káposzta.

- Elkészítési idő: 1,5 óra