Saláták

Endíviasaláta

Endíviasaláta
Endíviasaláta

Hozzávalók
2 fej
cikória/endívia
1 ek
almaecet
1 ek
mustár
1 ek
méz
4 ek
olívaolaj
só bors
½ csokor petrezselyem
½ csokor bazsalikom
100 g
dió

Elkészítés
  1. Az endíviát nagyobb szeletekre vágjuk, majd egy keverőtálba dobjuk.

  2. Kikeverjük egy másik tálban az almaecetet, a mustárt, a mézet, az olívaolajat, a sót és a borsot. 

  3. A friss fűszernövényeket finomra aprítjuk, összekeverjük az öntettel és a felaprított endíviával, majd a diót megpirítjuk egy száraz serpenyőben, felaprítjuk és megszórjuk vele a saláta tetejét, kellemes ropogósságot adva neki. 

www.streetkitchen.hu

A dióval és a mézes-mustáros öntettel az igazi!

Az endívia (vagy más néven cikória) saláta egy igazi különlegesség, amit méltatlanul ritkán használunk a konyhában. Ez a recept tökéletes belépő a kesernyés ízek világába: az endívia markáns karakterét ellensúlyozza az édes méz, az almaecet savanykás frissessége, és a ropogós dió krémessége. A mustáros-ecetes öntet egyszerre pikáns és elegáns, míg a friss petrezselyem és bazsalikom zöldfűszeres aromái teljessé teszik az ízélményt.

Hozzávalók

4 főre
2 fej
cikória/endívia
1 ek
almaecet
1 ek
mustár
1 ek
méz
4 ek
olívaolaj
só bors
½ csokor petrezselyem
½ csokor bazsalikom
100 g
dió

Elkészítés

  1. Az endíviát nagyobb szeletekre vágjuk, majd egy keverőtálba dobjuk.

  2. Kikeverjük egy másik tálban az almaecetet, a mustárt, a mézet, az olívaolajat, a sót és a borsot. 

  3. A friss fűszernövényeket finomra aprítjuk, összekeverjük az öntettel és a felaprított endíviával, majd a diót megpirítjuk egy száraz serpenyőben, felaprítjuk és megszórjuk vele a saláta tetejét, kellemes ropogósságot adva neki. 

endivia-salata-2-scaled
Endíviasaláta (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök, fun factek az endíviasaláta elkészítéséhez:

Tipp:

– Az endívia külső levelei gyakran sötétebbek és erősebben keserűek – ha nem rajongsz a markáns ízekért, használd inkább a belső, világosabb leveleket.

– Ha vegán változatot szeretnél, a mézet cseréld juharszirupra vagy agávéra – ugyanolyan jól működik.

– Jól illik hozzá egy kevés reszelt parmezán vagy feta sajt is, ha picit tartalmasabb fogásra vágysz.

Fun fact:

Tudtad, hogy az endíviát gyakran sötétben termesztik? Így lesz a levele halványabb és kevésbé keserű. Az endívia nemcsak egészséges (tele van rosttal, A- és K-vitaminnal), de igazi gourmet alapanyag is, amit már a francia konyha is régóta nagy becsben tart.

Ez a saláta tökéletes előétel, de egy könnyű nyári vacsoraként is megállja a helyét – főleg egy pohár száraz fehérbor vagy prosecco mellett.

Az endíviasaláta után jöhet még több lightos sali? Kapaszkojd, itt van még három!

Majonézes sültkarfiol-saláta

Görögdinnye-saláta fetával és magvakkal

Mángoldsaláta

Ha tetszett az Endíviasaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept