Az endíviát nagyobb szeletekre vágjuk, majd egy keverőtálba dobjuk.
Kikeverjük egy másik tálban az almaecetet, a mustárt, a mézet, az olívaolajat, a sót és a borsot.
A friss fűszernövényeket finomra aprítjuk, összekeverjük az öntettel és a felaprított endíviával, majd a diót megpirítjuk egy száraz serpenyőben, felaprítjuk és megszórjuk vele a saláta tetejét, kellemes ropogósságot adva neki.
Endíviasaláta
A dióval és a mézes-mustáros öntettel az igazi!
Az endívia (vagy más néven cikória) saláta egy igazi különlegesség, amit méltatlanul ritkán használunk a konyhában. Ez a recept tökéletes belépő a kesernyés ízek világába: az endívia markáns karakterét ellensúlyozza az édes méz, az almaecet savanykás frissessége, és a ropogós dió krémessége. A mustáros-ecetes öntet egyszerre pikáns és elegáns, míg a friss petrezselyem és bazsalikom zöldfűszeres aromái teljessé teszik az ízélményt.
Hozzávalók
Elkészítés
Az endíviát nagyobb szeletekre vágjuk, majd egy keverőtálba dobjuk.
Kikeverjük egy másik tálban az almaecetet, a mustárt, a mézet, az olívaolajat, a sót és a borsot.
A friss fűszernövényeket finomra aprítjuk, összekeverjük az öntettel és a felaprított endíviával, majd a diót megpirítjuk egy száraz serpenyőben, felaprítjuk és megszórjuk vele a saláta tetejét, kellemes ropogósságot adva neki.

Tippek, trükkök, fun factek az endíviasaláta elkészítéséhez:
Tipp:
– Az endívia külső levelei gyakran sötétebbek és erősebben keserűek – ha nem rajongsz a markáns ízekért, használd inkább a belső, világosabb leveleket.
– Ha vegán változatot szeretnél, a mézet cseréld juharszirupra vagy agávéra – ugyanolyan jól működik.
– Jól illik hozzá egy kevés reszelt parmezán vagy feta sajt is, ha picit tartalmasabb fogásra vágysz.
Fun fact:
Tudtad, hogy az endíviát gyakran sötétben termesztik? Így lesz a levele halványabb és kevésbé keserű. Az endívia nemcsak egészséges (tele van rosttal, A- és K-vitaminnal), de igazi gourmet alapanyag is, amit már a francia konyha is régóta nagy becsben tart.
Ez a saláta tökéletes előétel, de egy könnyű nyári vacsoraként is megállja a helyét – főleg egy pohár száraz fehérbor vagy prosecco mellett.
Az endíviasaláta után jöhet még több lightos sali? Kapaszkojd, itt van még három!
Ha tetszett az Endíviasaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!