A fűszeres almás pite elkészítése minden percet megér, annyira finom.
A fűszeres almás pite tésztája:
A tésztához egy keverőtálban elkeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. A vajat kis kockákra vágjuk és a kezünkkel elkezdjük összemorzsolni a lisztes alappal. Mikor morzsalékosan kezd összeállni, hozzáadjuk a vizet és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk minimum 30-40 percre.
Almás töltelék:
Közben az almát egy tálba reszeljük, hozzáadjuk a barna cukrot, alaposan elkeverjük és hagyjuk 10 percet állni. Ezután egy nagyobb szűrőbe rakjuk és kinyomkodjuk belőle az alma levének háromnegyedét. Egy kevés nedvességet érdemes hagyni benne, hogy ne veszítse el a szaftosságát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a finomra aprított friss fűszernövények leveleit is, és alaposan elkeverjük.
Összeállítás és sütés:
A hűtőben pihentetett tésztát kettéosztjuk és lisztezett felületen mindkét darabot 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot óvatosan átemeljük egy kivajazott, kilisztezett piteformába és lenyomkodjuk. A széleit finoman a forma falára nyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk a tészta alját néhány helyen és beleborítjuk az almatölteléket.
A másik tésztalapot 1-1,5 cm-es szalagokra vágjuk, ezekkel fogjuk berácsozni a tetejét. A pitetészta oldalát körbekenjük a felvert tojással, majd előbb vízszintesen pakoljuk rá a tésztaszalagokat, amiket aztán szintén lekenünk a felvert tojással. Ezután jöhetnek rá függőlegesen is a tésztaszalagok. A leeső részeket levágjuk, újra összegyúrjuk és egy hosszú, vékony tésztaszalaggá nyújtjuk. Ezt körben a pite szélére helyezzük, majd az egészet lekenjük a maradék felvert tojással. A tetejét, ha szeretnénk, megszórhatjuk még egy kevés barna cukorral, majd a pitét 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hagyjuk minimum 1-2 órát hűlni, aztán már szeletelhetjük is.

- Elkészítési idő: 50 perc
- Sütési idő: 45 perc
- Pihentetési idő: 2 óra 40 perc