Húsételek

Fűszeresbáránygombóctavaszizöldségekkel,medvehagymapesztóval

Fűszeres báránygombóc tavaszi zöldségekkel, medvehagyma pesztóval

Hozzávalók
2 ek
étolaj
2
salotta vagy 1 vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
édeskömény mag
1
tojás
0.5 kg
darált báránylapocka
10 dkg
zsemlemorzsa
1 ág
rozmaring lecsipkedett levelei
1 tk
magos mustár
1
citrom leve és reszelt héja
bors
1 dl
száraz fehérbor
3 dkg
hideg vaj
40 dkg
burgonya
4 - 5
sárgarépa
30 dkg
ceruzabab vagy zöldbab
10
vaj
2 gerezd
fokhagyma
0.5
citrom leve
A medvehagyma pesztóhoz
1 nagy csokor
medvehagyma
10 dkg
mandula
10 dkg
finomra reszelt parmezán
1 dl
extra szűz olívaolaj

Elkészítés
img_0258.JPG
A finomra vágott hagymát és fokhagymát az édeskömény maggal serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a húst és a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk belőle és közepesen forró serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük őket. Végül felöntjük a borral és azt sűrűre forraljuk. Kevés vajat adunk a mártáshoz tálalás előtt.A zöldségeket egyformára vágjuk: a burgonyát hasábokra, a sárgarépát és a retket ketté. A burgonyát forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Ugyanebben a vízben éppen csak leforrázzuk, a sárgarépát, a zöldbabot és a retket, hogy ressre főjjenek. A zöldségeket lecsepegtetjük. Egy srepenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a kissé megroppantott fokhagymagerezdeket  és 1 percig pirítjuk. Belefacsarjuk 1/2 citrom levét, sózzuk borsozzuk és beleforgatjuk a zöldségeket.

Medvehagyma pesztó

A medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és feldaraboljuk. Turmixgépbe tesszük a mandulával és a parmezánnal, az olajat folyamatosan adagolva addig turmixoljuk, míg egészen selymes lesz. Befőttesüvegbe töltjük, a tetejére 1/2 cm olívaolajat töltünk. Hűtőben tároljuk.Tálaláskor a húsgombócokat meglocsoljuk a vajas-boros mártással, mellékanalazzuk a zöldségköretet és egy kis medvehagyma pesztót.

www.streetkitchen.hu

Ha még csak barátkoztok a báránnyal, mint alapanyag, akkor ez a húsvéti fogás remek alkalom arra, hogy kipróbáljátok. A tavaszi zöldségekkel pedig igazán friss és könnyű lesz a fogás. ;)

Hozzávalók

4 főre
2 ek
étolaj
2
salotta vagy 1 vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
édeskömény mag
1
tojás
0.5 kg
darált báránylapocka
10 dkg
zsemlemorzsa
1 ág
rozmaring lecsipkedett levelei
1 tk
magos mustár
1
citrom leve és reszelt héja
bors
1 dl
száraz fehérbor
3 dkg
hideg vaj
40 dkg
burgonya
4 - 5
sárgarépa
30 dkg
ceruzabab vagy zöldbab
10
vaj
2 gerezd
fokhagyma
0.5
citrom leve
A medvehagyma pesztóhoz
1 nagy csokor
medvehagyma
10 dkg
mandula
10 dkg
finomra reszelt parmezán
1 dl
extra szűz olívaolaj
img_0258.JPG
A finomra vágott hagymát és fokhagymát az édeskömény maggal serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a húst és a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk. Gombócokat formázunk belőle és közepesen forró serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük őket. Végül felöntjük a borral és azt sűrűre forraljuk. Kevés vajat adunk a mártáshoz tálalás előtt.A zöldségeket egyformára vágjuk: a burgonyát hasábokra, a sárgarépát és a retket ketté. A burgonyát forrásban lévő, sós vízben puhára főzzük. Ugyanebben a vízben éppen csak leforrázzuk, a sárgarépát, a zöldbabot és a retket, hogy ressre főjjenek. A zöldségeket lecsepegtetjük. Egy srepenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a kissé megroppantott fokhagymagerezdeket  és 1 percig pirítjuk. Belefacsarjuk 1/2 citrom levét, sózzuk borsozzuk és beleforgatjuk a zöldségeket.

Medvehagyma pesztó

A medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és feldaraboljuk. Turmixgépbe tesszük a mandulával és a parmezánnal, az olajat folyamatosan adagolva addig turmixoljuk, míg egészen selymes lesz. Befőttesüvegbe töltjük, a tetejére 1/2 cm olívaolajat töltünk. Hűtőben tároljuk.Tálaláskor a húsgombócokat meglocsoljuk a vajas-boros mártással, mellékanalazzuk a zöldségköretet és egy kis medvehagyma pesztót.

Ha tetszett a fűszeres báránygombóc tavaszi zöldségekkel, medvehagyma pesztóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése