Ázsiai kaják

Gochujanggumbo

Gochujang gumbo

Hozzávalók
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 szál
szárzeller
2 db
kaliforniai paprika
(160 g/db)
4 szál
újhagyma
2 szál
lángolt kolbász
(100 g/szál)
4 ek
kókuszolaj
6 gerezd
fokhagyma
100 ml
vörösbor
1.5 ek
gochujang
(ázsiai chilipaszta)
1.5 ek
fűszerpaprika
só, bors
2 ek
sűrített paradicsom
2 ek
vörösborecet
900 ml
marhahúsalaplé
400 g
tisztított garnéla
1 db
lime leve

Elkészítés

A gochujang gumbo esetében az előkészületekkel kezdjük a főzést: finomra aprítjuk a vöröshagymát, 0,5 cm-es kockára vágjuk a szárzellert és a kaliforniai paprikát, az újhagymát pedig felkarikázzuk és a zöldjét félrerakjuk a tálaláshoz.

A kolbászt 0,5 cm-es karikákra vágjuk, majd 2 evőkanálnyi kókuszolajon elkezdjük pirítani. Mikor kezd kisülni belőle a zsír, hozzádobjuk a felaprított zöldségeket és a zúzott fokhagymát, és tovább pirítjuk. Amikor kissé megszottyadtak a zöldségek és engedtek némi levet, mehet hozzá a vörösbor, amivel 2-3 percig forraljuk az alapunkat. Ezután hozzáadjuk a chilipasztát (ha ez éppen nincs otthon, csípős paprikakrémmel is pótolhatjátok), a fűszerpaprikát, sót, borsot, a sűrített paradicsomot és a vörösborecetet, majd elkeverjük és felöntjük az alaplével. 12-15 percig rotyogtatjuk az alapot fedő nélkül, közepes lángon, 2 percenként megkavargatva. 

A garnélákat magas lángon lepirítjuk a maradék kókuszolajon egy serpenyőben, és amint narancsos színük lett, le is húzzuk a lángról.

Ha az alapunk már kissé besűrűsödött a redukálásnak köszönhetően, hozzádobjuk a rákokat is, és 2-3 perc alatt összefőzzük. Megszórjuk az újhagyma zöldjével, és tálalás előtt ráfacsarjuk a lime levét is. Szerintem így magában is pöpec kaja, de nyugodtan készíthettek mellé valamilyen köretet.

gochujang-gumbo
Gochujang gumbo (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc

Fűszeres darált hússal töltött gőzgombóc teriyaki szószban

Miso szószos halfilé ázsiai coleslaw-val

Gong Ting, az illatos-omlós marhahúsos lepény

www.streetkitchen.hu

Ezt az ázsiai kaját leginkább a jambalayához tudnám hasonlítani. Ha a jambalaya sincs meg, akkor hasonlítsuk egy nagyon szaftos, magyaros rizses húshoz. A gumbónál annyi a különbség, hogy kihagyjuk belőle a rizst, és inkább zöldségekkel turbózzuk fel a kolbász meg a garnéla mellett. Ja, és elég csípős! :D

Hozzávalók

4 főre
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 szál
szárzeller
2 db
kaliforniai paprika
(160 g/db)
4 szál
újhagyma
2 szál
lángolt kolbász
(100 g/szál)
4 ek
kókuszolaj
6 gerezd
fokhagyma
100 ml
vörösbor
1.5 ek
gochujang
(ázsiai chilipaszta)
1.5 ek
fűszerpaprika
só, bors
2 ek
sűrített paradicsom
2 ek
vörösborecet
900 ml
marhahúsalaplé
400 g
tisztított garnéla
1 db
lime leve

A gochujang gumbo esetében az előkészületekkel kezdjük a főzést: finomra aprítjuk a vöröshagymát, 0,5 cm-es kockára vágjuk a szárzellert és a kaliforniai paprikát, az újhagymát pedig felkarikázzuk és a zöldjét félrerakjuk a tálaláshoz.

A kolbászt 0,5 cm-es karikákra vágjuk, majd 2 evőkanálnyi kókuszolajon elkezdjük pirítani. Mikor kezd kisülni belőle a zsír, hozzádobjuk a felaprított zöldségeket és a zúzott fokhagymát, és tovább pirítjuk. Amikor kissé megszottyadtak a zöldségek és engedtek némi levet, mehet hozzá a vörösbor, amivel 2-3 percig forraljuk az alapunkat. Ezután hozzáadjuk a chilipasztát (ha ez éppen nincs otthon, csípős paprikakrémmel is pótolhatjátok), a fűszerpaprikát, sót, borsot, a sűrített paradicsomot és a vörösborecetet, majd elkeverjük és felöntjük az alaplével. 12-15 percig rotyogtatjuk az alapot fedő nélkül, közepes lángon, 2 percenként megkavargatva. 

A garnélákat magas lángon lepirítjuk a maradék kókuszolajon egy serpenyőben, és amint narancsos színük lett, le is húzzuk a lángról.

Ha az alapunk már kissé besűrűsödött a redukálásnak köszönhetően, hozzádobjuk a rákokat is, és 2-3 perc alatt összefőzzük. Megszórjuk az újhagyma zöldjével, és tálalás előtt ráfacsarjuk a lime levét is. Szerintem így magában is pöpec kaja, de nyugodtan készíthettek mellé valamilyen köretet.

gochujang-gumbo
Gochujang gumbo (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc

Fűszeres darált hússal töltött gőzgombóc teriyaki szószban

Miso szószos halfilé ázsiai coleslaw-val

Gong Ting, az illatos-omlós marhahúsos lepény

Ha tetszett a Gochujang gumbo receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept