Rizses kaják

Gombásarancini

Gombás arancini
Gombás arancini

Hozzávalók
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
300 g
csiperkegomba
250 g
rizottórizs
100 ml
fehérbor
700 ml
zöldségalaplé
2 ek
vaj
50 g
reszelt parmezán
bors
A mártogatóshoz
150 g
tejföl
100 g
sajtkrém
3 gerezd
fokhagyma
0.5 csokor
petrezselyem
bors
A panírozáshoz
100 g
liszt
2 db
tojás
150 g
zsemlemorzsa
A sütéshez
bő olaj
A tálaláshoz
reszelt parmezán

Elkészítés
  1. Az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felaprított gombát, és magas hőfokon pirítjuk, amíg szépen lepirul és elpárolog a leve. Beleszórjuk a rizottórizst, üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a forró alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz. Így főzzük, míg a rizs krémes, de még harapható marad.

  2. Ekkor belekeverjük a vajat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, majd teljesen kihűtjük.

  3. A mártogatóshoz a tejfölt, a sajtkrémet, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet jól elkeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük.

  4. A kihűlt rizottóból vizes kézzel diónyi golyókat formázunk. Mindegyiket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük (kb. 3–4 perc). Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.

  5. Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal, és a mártogatóssal tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Gomba, rizs, sajt, és egy csepp olasz életérzés – mi ez? Naná, hogy a gombás arancini, ami a legszürkébb napot is képes kiszínezni!

A gombás arancini a tökéletes példa arra, hogyan lehet egy kis kreativitással újragondolni a rizottó maradékát – vagy épp eleve ezért készíteni! A kívül ropogós, belül krémes gombás töltelékben ott van minden, amit az olasz konyhában szeretünk: mély ízek, parmezán, vaj és egy kis fehérboros lendület. A hozzá kínált fokhagymás-tejfölös mártogatós csak rátesz még egy lapáttal.

Hozzávalók

14 golyóhoz
2 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
300 g
csiperkegomba
250 g
rizottórizs
100 ml
fehérbor
700 ml
zöldségalaplé
2 ek
vaj
50 g
reszelt parmezán
bors
A mártogatóshoz
150 g
tejföl
100 g
sajtkrém
3 gerezd
fokhagyma
0.5 csokor
petrezselyem
bors
A panírozáshoz
100 g
liszt
2 db
tojás
150 g
zsemlemorzsa
A sütéshez
bő olaj
A tálaláshoz
reszelt parmezán

Elkészítés

  1. Az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felaprított gombát, és magas hőfokon pirítjuk, amíg szépen lepirul és elpárolog a leve. Beleszórjuk a rizottórizst, üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a forró alaplevet, mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz. Így főzzük, míg a rizs krémes, de még harapható marad.

  2. Ekkor belekeverjük a vajat, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, majd teljesen kihűtjük.

  3. A mártogatóshoz a tejfölt, a sajtkrémet, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet jól elkeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük.

  4. A kihűlt rizottóból vizes kézzel diónyi golyókat formázunk. Mindegyiket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük (kb. 3–4 perc). Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.

  5. Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal, és a mártogatóssal tálaljuk.


Ha tetszett a gombás arancini receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept