Hozzávalók

4
főre
+
1.2 l víz
4 ek házias levesalap
3 fej hagyma (kb. 320 g)
6 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
kb. 300 g erdei gomba vegyesen
300 ml száraz fehérbor
néhány ág friss kakukkfű
300 g rizottórizs
400 g csirkemellfilé
őrölt bors
2 ek vaj
50 g parmezán reszelve
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Erdei gombás rizottó csirkével

A tökéletes rizottóhoz két nagyon fontos dolog kell, az egyik egy jó alaplé, a másik pedig rengeteg türelem. Itt nem lehet kispórolni a munkát és az odafigyelést, cserébe egy igazán krémes rizottót kapunk, ami semmihez sem fogható.
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1.2 l víz
4 ek házias levesalap
3 fej hagyma (kb. 320 g)
6 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
kb. 300 g erdei gomba vegyesen
300 ml száraz fehérbor
néhány ág friss kakukkfű
300 g rizottórizs
400 g csirkemellfilé
őrölt bors
2 ek vaj
50 g parmezán reszelve
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Az erdei gombás rizottó elkészítéséhez az alapléhez felmelegítjük a vizet, majd ha forrásban van, hozzákanalazzuk a levesalapot, ezzel is felforraljuk, és félretesszük.

A hagymát apróra vágjuk, és mehet egy közepesen forró lábasba, 3 ek olívaolajra egészen addig, ameddig üveges nem lesz. Erre jöhet a zúzott fokhagyma, majd a tetszőlegesre darabolt gomba is.

Ha a gomba is egy kicsit lepirult, felöntjük 100 ml borral, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd jöhet bele a leszárazott kakukkfű, a rizs és 1 mk só is. Keverünk rajta egyet, hogy a rizsszemeket mindenhol jól körbevegye a gombás alap. Ráöntjük a maradék bort, megvárjuk, hogy az is elpárologjon, és elkezdhetjük apránként felönteni az alaplével.

Most jön a türelemjáték és az odafigyelés. Folyamatosan kevergetjük, és csak apránként adjuk hozzá az alaplevet. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, hozzáadunk egy újabb merőkanállal. Arra figyelni kell, hogy ne ússzon a lében, de ne is száradjon ki!

Mikor már kevesebb mint a negyede van meg az alaplének, nekikezdünk a csirkének, hogy időben nagyjából egyszerre készüljenek el. Ezidő alatt se vesszük le a szemünket a rizottóról, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, ahogy beszívja.

A csirke mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy forró serpenyőben, 3 ek olívaolajon kérget sütünk neki, oldalanként kb. 2 perc alatt. Ha ez megvan, egy hőálló tálba tesszük, aminek az aljába kb. fél merőkanálnyi alaplevet szedünk, és 180 fokos, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ezalatt a rizottó is elkészül. Ahogy kész van, hozzáadjuk a vajat, alaposan belekeverjük, valamint egy jó adag reszelt parmezánt is adunk hozzá.

A csirkét szépen felszeleteljük, jöhet a rizottó tetejére, amit még egy kis friss kakukkfűvel meghintünk, és már falhatjuk is egy pohár fehérbor társaságában.

Erdei gombás rizottó
Erdei gombás rizottó

Ha tetszett az erdei gombás rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több rizottó:

Csirkés-céklás rizottó
Sárgarépás-zelleres rizottó
Zöld rizottó

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?