Húsételek

Húsvétibáránykoronazöldségesbulgurral

Húsvéti báránykorona zöldséges bulgurral

Hozzávalók
1 egész
bárányborda
4 gerezd
fokhagyma
3 tk
1 tk
bors
1 ág
rozmaring
1 dl
olívaolaj
A zöldséges bulgurhoz
3 dl
bulgur
6 dl
meleg víz
2 db
babérlevél
1 db
kis fahéj
1 db
csillagánizs
kevés reszelt szerecsendió
nagyobb mazsola (opcionális)
1 db
narancs
1 db
sárgarépa
1 db
kápia paprika
1 kis csokor
petrezselyem
1 kis csokor
friss menta
100 g
bébispenót
só, bors
olívaolaj

Elkészítés

1. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymát a sóval, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a borsot és a nagyon finomra vágott rozmaringleveleket is. Jól elkeverjük, félretesszük.

2. A báránybordát a faggyús részével befelé meghajlítjuk úgy, hogy a két végük összeérjen. Spárgával összekötjük először alul a húsos résznél, majd feljebb is a bordacsontoknál úgy, hogy egy szép kerek koronaformát alkosson. Kis ügyességgel két darab is összeilleszthető, így nagyobb korona is készülhet.

prev_5.jpg

3. Az összekötözött bordát kívül-belül alaposan bedörzsölünk a fokhagymás-rozmaringos keverékkel.

4. A bordacsontokat egyesével becsomagoljuk alufóliába, majd a húst sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon, hőlégkeverés nélkül,  45 perc alatt készre sütjük.

5. Közben elkészítjük a zöldséges bulgurt: kevés olajat hevítünk egy lábosban, ráöntjük a bulgurt és rövid hevítés után felöntjük kétszeres mennyiségű meleg vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babért, fahéjat, csillagánizst, szerecsendiót és a mazsolát. Két percig forraljuk, utána levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk megpárolódni. Kb. 10 perc alatt minden vizet magába szívnak a szemek és szépen megpuhulnak.

img_8782.jpg

6. Közben vékony csíkokra vágunk egy sárgarépát és egy kápiapaprikát. Kevés olívaolajon gyorsan átpirítjuk, majd rászórjuk az időközben elkészült bulgurt, amiből kiszedegetjük előtte a csillagánizst, fahéjat és babérlevelet. A bulgurt jól összeforgatjuk a zöldségekkel, hozzáadjuk a bébispenótot, majd finomra vágott mentát és petrezselymet szórunk bele.

7. Belereszeljük a bulgurba egy narancs héját, és hozzáfacsarjuk a levét is.

8. A sütőből kivett báránybordát 6-7 percig pihentetjük, a bordacsontokról eltávolítjuk az alufóliát, és levágjuk a kötözőzsinórt is.

9. Tálalásnál a bulgurt egy tálra halmozzuk, a közepére ültetjük a bárányborda-koronát és azonnal visszük is a vendégek elé.

www.streetkitchen.hu

Ez minden bizonnyal a leglátványosabb fogás, ami a húsvéti asztalra kerülhet: egy gyönyörű bárányborda korona formában megsütve, fűszeres, zöldséges bulgurral tálalva. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, viszont szemet gyönyörködtető és nagyon finom!

Hozzávalók

3 - 4 személyre
1 egész
bárányborda
4 gerezd
fokhagyma
3 tk
1 tk
bors
1 ág
rozmaring
1 dl
olívaolaj
A zöldséges bulgurhoz
3 dl
bulgur
6 dl
meleg víz
2 db
babérlevél
1 db
kis fahéj
1 db
csillagánizs
kevés reszelt szerecsendió
nagyobb mazsola (opcionális)
1 db
narancs
1 db
sárgarépa
1 db
kápia paprika
1 kis csokor
petrezselyem
1 kis csokor
friss menta
100 g
bébispenót
só, bors
olívaolaj

1. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymát a sóval, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a borsot és a nagyon finomra vágott rozmaringleveleket is. Jól elkeverjük, félretesszük.

2. A báránybordát a faggyús részével befelé meghajlítjuk úgy, hogy a két végük összeérjen. Spárgával összekötjük először alul a húsos résznél, majd feljebb is a bordacsontoknál úgy, hogy egy szép kerek koronaformát alkosson. Kis ügyességgel két darab is összeilleszthető, így nagyobb korona is készülhet.

prev_5.jpg

3. Az összekötözött bordát kívül-belül alaposan bedörzsölünk a fokhagymás-rozmaringos keverékkel.

4. A bordacsontokat egyesével becsomagoljuk alufóliába, majd a húst sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon, hőlégkeverés nélkül,  45 perc alatt készre sütjük.

5. Közben elkészítjük a zöldséges bulgurt: kevés olajat hevítünk egy lábosban, ráöntjük a bulgurt és rövid hevítés után felöntjük kétszeres mennyiségű meleg vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babért, fahéjat, csillagánizst, szerecsendiót és a mazsolát. Két percig forraljuk, utána levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk megpárolódni. Kb. 10 perc alatt minden vizet magába szívnak a szemek és szépen megpuhulnak.

img_8782.jpg

6. Közben vékony csíkokra vágunk egy sárgarépát és egy kápiapaprikát. Kevés olívaolajon gyorsan átpirítjuk, majd rászórjuk az időközben elkészült bulgurt, amiből kiszedegetjük előtte a csillagánizst, fahéjat és babérlevelet. A bulgurt jól összeforgatjuk a zöldségekkel, hozzáadjuk a bébispenótot, majd finomra vágott mentát és petrezselymet szórunk bele.

7. Belereszeljük a bulgurba egy narancs héját, és hozzáfacsarjuk a levét is.

8. A sütőből kivett báránybordát 6-7 percig pihentetjük, a bordacsontokról eltávolítjuk az alufóliát, és levágjuk a kötözőzsinórt is.

9. Tálalásnál a bulgurt egy tálra halmozzuk, a közepére ültetjük a bárányborda-koronát és azonnal visszük is a vendégek elé.

Ha tetszett a Húsvéti báránykorona zöldséges bulgurral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept