Fantasztikus desszertek

Ittvanatökéletesfarsangifánk!

Itt van a tökéletes farsangi fánk!

Hozzávalók
300 ml
tej
30 g
élesztő
1 tk
cukor
500 g
liszt
2 ek
porcukor
1 csipet
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
porcukor, baracklekvár a tálaláshoz
50 g
vaj

Elkészítés
A tökéletes farsangi fánk készítésénél alapszabály: minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű és huzatmentes meleg helyen dolgozzunk! A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1  kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját. [caption id="" align="alignnone" width="768"]
a tökéletes farsangi fánk tálalása
A tökéletes farsangi fánk tálalása[/caption]Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal körbebugyoláljuk és 30 percig kelesztjük. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.
farsangi fánk lekvárral
Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és immár fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk.
tökéletes farsangi fánk lekvárral

Ezek a fánkreceptek és érdekelhetnek:

A fantasztikus csörögefánk

Zeppole - az igazi olasz burgonyafánk

Ricottafánk mentás cukorral

www.streetkitchen.hu

Nincs farsang fánk nélkül, bár én azt vallom, hogy nem telhet el egy hét sem nélküle. Egyszerűen imádom! Könnyű, mint a levegő, édes, mint a méz, és ami a legjobb, hogy egyszerűen nem lehet szépen enni. De ez meg kit érdekel?!

Hozzávalók

14 - 16 darabhoz
300 ml
tej
30 g
élesztő
1 tk
cukor
500 g
liszt
2 ek
porcukor
1 csipet
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
porcukor, baracklekvár a tálaláshoz
50 g
vaj
A tökéletes farsangi fánk készítésénél alapszabály: minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű és huzatmentes meleg helyen dolgozzunk! A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1  kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját. [caption id="" align="alignnone" width="768"]
a tökéletes farsangi fánk tálalása
A tökéletes farsangi fánk tálalása[/caption]Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal körbebugyoláljuk és 30 percig kelesztjük. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.
farsangi fánk lekvárral
Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és immár fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk.
tökéletes farsangi fánk lekvárral

Ezek a fánkreceptek és érdekelhetnek:

A fantasztikus csörögefánk

Zeppole - az igazi olasz burgonyafánk

Ricottafánk mentás cukorral

Ha tetszett az Itt van a tökéletes farsangi fánk! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept