Megúszós sütik

Narancsoscsokimousseegykiswhiskyvel

Narancsos csokimousse egy kis whiskyvel

Hozzávalók
200 g
étcsokoládé
4 db
tojás
100 g
cukor
3 dl
hideg habtejszín
2 cl
whisky
1 egész
narancs héja
A törökmézhez
100 g
cukor
3 ek
méz
3 tk
szódabikarbóna

Elkészítés

Az alaposan lehűtött tejszínből habot verünk, félretesszük. Két keverőtálat meleg vízfürdő fölé helyezünk. Az egyik keverőtálban megolvasztjuk az összetördelt csokoládét, a másikban pedig habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Az olvadt csokiba belereszeljük egy narancs héját, majd mindkét tálat levesszük a gőzről, hogy kicsit hűljenek.

IMG_5991.jpg

Egy csipetnyi sóval a tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a whiskyt és végül kemény habot verünk belőle. A csokit összeforgatjuk a kikevert tojássárgájával, majd három adagban hozzáadjuk a tojásfehérjét, (az első adagot intenzíven belekeverve, míg a többit már finoman) végül pedig a tejszínhab 2/3-át is. Poharakba kanalazzuk és hűtőben hagyjuk kihűlni.

IMG_5992.jpg

A törökmézhez a cukrot és a mézet serpenyőben kevergetés nélkül hevíteni kezdünk. Mikor kezd olvadni a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Ha az egész kezd borostányszínűvé válni (nem szabad megvárni, míg teljesen karamellszínű lesz!), gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. A szódabikarbónától az egész felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire. Kb. egy óra alatt teljesen törhetővé szilárdul.

IMG_6006.jpg

Tálalásnál rákanalazzuk a megmaradt tejszínhabot és összezúzott törökmézzel szórjuk meg.

IMG_5999.jpg

www.streetkitchen.hu

Csokis, narancsos, whiskys... A tetejére pedig szórtunk egy kis törökmézet, ami már önmagában is hatalmas okosság. Ennek az isteni desszertnek tuti ott van a helye az ünnepi asztalon. Próbáljátok ki!

Hozzávalók

4 adaghoz
200 g
étcsokoládé
4 db
tojás
100 g
cukor
3 dl
hideg habtejszín
2 cl
whisky
1 egész
narancs héja
A törökmézhez
100 g
cukor
3 ek
méz
3 tk
szódabikarbóna

Az alaposan lehűtött tejszínből habot verünk, félretesszük. Két keverőtálat meleg vízfürdő fölé helyezünk. Az egyik keverőtálban megolvasztjuk az összetördelt csokoládét, a másikban pedig habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Az olvadt csokiba belereszeljük egy narancs héját, majd mindkét tálat levesszük a gőzről, hogy kicsit hűljenek.

IMG_5991.jpg

Egy csipetnyi sóval a tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a whiskyt és végül kemény habot verünk belőle. A csokit összeforgatjuk a kikevert tojássárgájával, majd három adagban hozzáadjuk a tojásfehérjét, (az első adagot intenzíven belekeverve, míg a többit már finoman) végül pedig a tejszínhab 2/3-át is. Poharakba kanalazzuk és hűtőben hagyjuk kihűlni.

IMG_5992.jpg

A törökmézhez a cukrot és a mézet serpenyőben kevergetés nélkül hevíteni kezdünk. Mikor kezd olvadni a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Ha az egész kezd borostányszínűvé válni (nem szabad megvárni, míg teljesen karamellszínű lesz!), gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. A szódabikarbónától az egész felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire. Kb. egy óra alatt teljesen törhetővé szilárdul.

IMG_6006.jpg

Tálalásnál rákanalazzuk a megmaradt tejszínhabot és összezúzott törökmézzel szórjuk meg.

IMG_5999.jpg

Ha tetszett a Narancsos csokimousse egy kis whiskyvel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept