Karácsonyi desszertek

Karácsonyikuglóf

Karácsonyi kuglóf

Hozzávalók
120 ml
langyos tej
100 g
kristálycukor
440 g
finomliszt
30 g
friss élesztő
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
30 g
kandírozott citromhéj
1 db
citrom héja
20 ml
narancslikőr
140 g
lágy vaj + a forma kikenéséhez
2 db
tojás
1 tk
őrölt fahéj
A szóráshoz
1 ek
vaníliás porcukor

Elkészítés

A karácsonyi kuglóf első lépéseként a langyos tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet a kimért mennyiségekből. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni. A cukorból félreteszünk még egy evőkanállal későbbre, a többit pedig a liszttel és a vaníliás cukorral együtt egy keverőgép üstjébe szórjuk. Hozzáadjuk a felkockázott kandírozott citromhéjat és a reszelt citromhéjat is a narancslikőrrel együtt. Belekeverjük a vajat és a tojásokat, majd a felfutott élesztős keveréket is, és az egészből sima tésztát dagasztunk. 

Lefedve langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kettéosztjuk a tésztát és két rúddá sodorjuk. A félretett cukorba belekeverjük a fahéjat, és meghempergetjük benne az egyik tésztarudat. A két rudat összefonjuk, és az alaposan kivajazott kuglófformába fektetjük. Letakarjuk és újabb 40 percig kelesztjük langyos helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő felében egy sütőpapírral letakarjuk. Még melegen kiborítjuk a formából, langyosra hűtjük és megszórjuk vaníliás porcukorral. 

karacsonyi-kuglof
Karácsonyi kuglóf (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 35 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Tudhatjátok már, hogy szeretek kelt tésztával dolgozni, rengeteg finom ételkülönlegesség készíthető belőle. Most egy karácsonyi ízvilágú kuglófot hoztam, jó játékot hozzá!

Hozzávalók

1 klasszikus kuglófformához
120 ml
langyos tej
100 g
kristálycukor
440 g
finomliszt
30 g
friss élesztő
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
30 g
kandírozott citromhéj
1 db
citrom héja
20 ml
narancslikőr
140 g
lágy vaj + a forma kikenéséhez
2 db
tojás
1 tk
őrölt fahéj
A szóráshoz
1 ek
vaníliás porcukor

A karácsonyi kuglóf első lépéseként a langyos tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet a kimért mennyiségekből. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen hagyjuk felfutni. A cukorból félreteszünk még egy evőkanállal későbbre, a többit pedig a liszttel és a vaníliás cukorral együtt egy keverőgép üstjébe szórjuk. Hozzáadjuk a felkockázott kandírozott citromhéjat és a reszelt citromhéjat is a narancslikőrrel együtt. Belekeverjük a vajat és a tojásokat, majd a felfutott élesztős keveréket is, és az egészből sima tésztát dagasztunk. 

Lefedve langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kettéosztjuk a tésztát és két rúddá sodorjuk. A félretett cukorba belekeverjük a fahéjat, és meghempergetjük benne az egyik tésztarudat. A két rudat összefonjuk, és az alaposan kivajazott kuglófformába fektetjük. Letakarjuk és újabb 40 percig kelesztjük langyos helyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, a sütési idő felében egy sütőpapírral letakarjuk. Még melegen kiborítjuk a formából, langyosra hűtjük és megszórjuk vaníliás porcukorral. 

karacsonyi-kuglof
Karácsonyi kuglóf (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 35 perc

Ha tetszett a Karácsonyi kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept