Fantasztikus desszertek

Karamellizáltalma

Karamellizált alma
Karamellizált alma

Hozzávalók
6 db
alma
200 g
kristálycukor
75 g
méz
75 g
víz
150 g
hideg vaj
Az összeállításhoz
6 db
hurkapálcika

Elkészítés
  1. Az almákat 60 másodpercre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük, szárazra töröljük és eltávolítjuk a szárukat. A szárak helyére pedig hurkapálcákat szúrunk.

  2. A cukrot, a mézet és a vizet egy gyorsforralóba rakjuk, és közepes lángon aranybarna karamellt főzünk belőle. Lekapcsoljuk a tűzhelyet, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a felkockázott vajat, és homogénre keverjük. 

  3. A hurkapálcás almákat megforgatjuk a karamellszószban, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és hűtőbe rakjuk, míg a karamell megszilárdul. 

www.streetkitchen.hu

Klasszikus amerikai csemege a maga összes túlzásával, ami csak a fejünkben él az amerikai édességekkel kapcsolatban. Hatalmas adag, nagyon édes, de egyszer-egyszer azért lehet vele bűnözni. Bár ez az alma már lehet, hogy nem tartja távol az orvosokat. :D

A karamellizált alma igazi amerikai ikon, amit a filmekből már jól ismerhetünk – és most végre otthon is elkészíthetjük! A trükk a gyors, aranybarna karamellben rejlik, amit hideg vajjal krémesen lágyítunk, így lesz a végeredmény fényes, roppanós bevonat. A forró vizes előkészítés fontos lépés: így könnyebben tapad az alma felületére a karamell.

Hozzávalók

6 db almához
6 db
alma
200 g
kristálycukor
75 g
méz
75 g
víz
150 g
hideg vaj
Az összeállításhoz
6 db
hurkapálcika

Elkészítés

  1. Az almákat 60 másodpercre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük, szárazra töröljük és eltávolítjuk a szárukat. A szárak helyére pedig hurkapálcákat szúrunk.

  2. A cukrot, a mézet és a vizet egy gyorsforralóba rakjuk, és közepes lángon aranybarna karamellt főzünk belőle. Lekapcsoljuk a tűzhelyet, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a felkockázott vajat, és homogénre keverjük. 

  3. A hurkapálcás almákat megforgatjuk a karamellszószban, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és hűtőbe rakjuk, míg a karamell megszilárdul. 

Karamellizált alma
Karamellizált alma (Fotó: Street Kitchen)

Hasznos tudnivalók

  • Almatípus: Legjobb választás a roppanós, savanykás fajta, például Granny Smith – jól ellensúlyozza a karamell édességét.

  • Tipp: A karamell akkor tökéletes, ha már enyhén barnul, de még nem keseredett meg – ne hagyd magára főzés közben!

  • Tárolás: Lefedve hűtőben 2-3 napig eláll, de fogyasztás előtt érdemes szobahőmérsékleten kicsit felengedni.

  • Variáció: A bevonatba mártás után rögtön díszítheted pirított magvakkal, puffasztott gabonával vagy dekorcukorral.

Almás édességekből sosem elég! Itt van még 3 tuti recept, ha a karamellizált alma után megjött a kedved a sütéshez:

Fűszeres almás galette

Rácsos almás pite

Lusta asszony almása

Ha tetszett a Karamellizált alma receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept