A kaszás leves elkészítéséhez a szalonnát szeletekre vágjuk, majd bevagdossuk „kakastaréjba” – vagyis kb. 1 cm-enként bevágjuk a szalonnát a bőréig. Egy lábasba tesszük, és kisütjük a zsírját. Rárakjuk az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és közepes hőfokon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott füstölt oldalast, és további 2-3 percig pirítjuk.
Én inkább csontos, mint porcos oldalassal dolgoztam, így a csontok mellett vágtam el a húst, és úgy tettem a levesbe. Amennyiben porcos oldalassal ajándékoz meg bennünket a hentes, a porcot könnyedén átvágva, szinte bárhol feldarabolhatjuk a húst.
Felöntjük kb. 3,5 l vízzel vagy alaplével. Ha felforrt, sózzuk, belekeverjük a sűrített paradicsomot, beletesszük a zellerszárat és a petrezselymet, majd megszórjuk pirospaprikával, amit 2-3 percig a tetején hagyunk, hogy jobban feloldódjon a zsírban. Kb. 10 percig főzzük.
Míg letelik a 10 perc, egy serpenyőben olajat hevítünk, és 1-2 perc alatt lepirítjuk benne a tarhonyát. Mikor kicsit megpirult, a leveshez adjuk a karikára vágott répát, fehérrépát, a felkockázott krumplit, a tarhonyát és a savanyú káposztát is. A káposztát én nem mostam ki, mert nagyon kellemes savanykás ízt ad a levesnek, így ecet helyett ezzel savanyítjuk. Közepes lángon 20-30 percig főzzük, közben többször megkóstoljuk, és ha a tarhonya és a zöldségek is megpuhultak (ez kb. 20 perc, de attól függ, mekkorára vágtuk a zöldségeket), akkor elkészítjük a habarást.
A habaráshoz egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejfölt, és egy kézi habverő segítségével elkeverjük. A léből 2-3 merőkanálnyit adunk a habaráshoz, így is csomómentesre keverjük, majd lehúzzuk a levest a tűzhelyről, és lassan hozzácsurgatjuk a habarást. Visszatesszük a tűzhelyre, és további 2-3 percig főzzük.
Tányérba szedjük a levest, a tetejét megszórjuk az apró kockákra vágott lila hagymával, és friss kenyérrel tálaljuk.
