Elsőként a krémet készítjük el, amihez megolvasztjuk a fehér csokit, majd hozzáadjuk a puha vajat. Ezután mehet bele a kókuszreszelék, amivel simára keverjük és félretesszük.
A kakaós masszához elkeverjük a kekszet a kakaóporral és a sóval. Egy műanyag kancsóba mérjük a tejet a vajjal, az instant kávéval és a rumaromával, majd a mikróban addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad benne. Ha ez megtörtént, beleszórjuk az étcsokit és egyneműsítjük. Ráöntjük a szárazanyagokra, és alaposan összegyúrjuk.
A masszánkból két sütőpapír között, egy nyújtófa segítségével kb. 30x20 cm-es téglalapot nyújtunk. Vizes kézzel elegyengetjük rajta a kókuszos krémet, és szorosan feltekerjük.
Hűtőben kb. másfél órán át pihentetjük a tekercset, majd meghempergetjük kókuszreszelékben és már szeletelhetjük is.
Kókusztekercs
Van egy desszert, amihez elég egy tekercsnyi türelem, és máris kész a boldogság! Ez bizony a kókusztekercs! A kakaós burok és a kókuszos krém találkozása igazi gyerekkori kedvencet idéz, ami most is pont olyan ellenállhatatlan, mint annak idején.
A kókusztekercs az a fajta retró süti, amit vagy a nagyinál ettél először, vagy egy családi bulin kaptál el belőle egy szeletet, aztán azóta is újra el akarod készíteni. Puha, kakaós tészta, belül pedig édes, vajas-kókuszos krém – nincs benne sütés, csak egy kis türelem és hűtés, és már szeletelhető is.
Légmentesen zárva, hűtőben kb. 4-5 napig eláll, de tapasztalatból mondjuk: addig úgysem húzza. Ha szeretnéd extrázni, mehet bele rumaroma, narancshéj, darált dió, vagy a tetejére még egy kis plusz kókuszreszelék. Egyszerre nosztalgikus és ellenállhatatlan – egy szelet után garantáltan jön a következő.
Hozzávalók
A kakaós masszához
A díszítéshez
Elkészítés
Elsőként a krémet készítjük el, amihez megolvasztjuk a fehér csokit, majd hozzáadjuk a puha vajat. Ezután mehet bele a kókuszreszelék, amivel simára keverjük és félretesszük.
A kakaós masszához elkeverjük a kekszet a kakaóporral és a sóval. Egy műanyag kancsóba mérjük a tejet a vajjal, az instant kávéval és a rumaromával, majd a mikróban addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad benne. Ha ez megtörtént, beleszórjuk az étcsokit és egyneműsítjük. Ráöntjük a szárazanyagokra, és alaposan összegyúrjuk.
A masszánkból két sütőpapír között, egy nyújtófa segítségével kb. 30x20 cm-es téglalapot nyújtunk. Vizes kézzel elegyengetjük rajta a kókuszos krémet, és szorosan feltekerjük.
Hűtőben kb. másfél órán át pihentetjük a tekercset, majd meghempergetjük kókuszreszelékben és már szeletelhetjük is.

A kókusztekercs pontos eredetéről nem sok hivatalos dokumentáció létezik, de a süti erősen kötődik a kelet-közép-európai házi cukrászat világához, különösen a magyar, szlovák, cseh és osztrák konyhához. Valószínűleg a 20. század második felében lett igazán népszerű, amikor a sütés nélküli, egyszerűen összeállítható édességek virágkorukat élték, főleg háziasszonyok és nagymamák konyháiban.
A kókusztekercs mellé jól esik egy finom kávé. Mutatunk is 3 receptet!
Ha tetszett a kókusztekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-SDJH-x.webp)