Megúszós sütik

Körtésgalette

Körtés galette

Hozzávalók
Tésztához
15 dkg
liszt
12 dkg
hideg vaj
0.5 tk
1 ek
cukor
1 db
tojás
Töltelékhez
6 dkg
vaj
1 db
vanília rúd kikapart magja
2 - 3 db
kemény húsú körte
2 ek
barnacukor a szóráshoz
1 db
tojás a kenéshez

Elkészítés

Omlós vajas tésztát készítünk a hozzávalókból, fontos hogy a vaj tényleg hideg legyen! A vajat és a lisztet robotgépben összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a cukrot. Ha összeállt a tészta, elisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk gyors mozdulatokkal, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük pihenni. Ez alatt a 6 dkg vajat megolvasztjuk és barnított vajat készítünk: közepes lángon addig hevítjük a vajat, amíg egy kicsit megbarnul és mogyorós illata lesz.

Azonnal lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Feltekerjük a sodrófára és sütőlapra terítjük. A körtét nagyon vékony szeletekre vágjuk majd a kiterített tésztára rétegezzük úgy, hogy a szélein legalább 10 cm-t szabadon hagyjunk. Pici sóval meghintjük a gyümölcsöt, majd megszórjuk barnacukorral is, végül meglocsoljuk a vaníliás barnított vajjal. Utolsó lépésként a tészta széleit ráhajtjuk a gyümölcsökre 5-6 centi szélességben. A tésztát megkenjük egy kevés vízzel felvert tojással. 190 fokon 40 percet sütjük a sütőben. A sütőből kivéve langyosra hűtjük, szeletekre vágva kínáljuk.

www.streetkitchen.hu

Az egyik kedvenc francia süteményünk a galette, amit rengeteg ízben lehet elkészíteni. Most a körtés verzióz mutatjuk meg, ami biztos, hogy az ősz kedvenc pitéje lesz.

Hozzávalók

6 főre
Tésztához
15 dkg
liszt
12 dkg
hideg vaj
0.5 tk
1 ek
cukor
1 db
tojás
Töltelékhez
6 dkg
vaj
1 db
vanília rúd kikapart magja
2 - 3 db
kemény húsú körte
2 ek
barnacukor a szóráshoz
1 db
tojás a kenéshez

Omlós vajas tésztát készítünk a hozzávalókból, fontos hogy a vaj tényleg hideg legyen! A vajat és a lisztet robotgépben összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a cukrot. Ha összeállt a tészta, elisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk gyors mozdulatokkal, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük pihenni. Ez alatt a 6 dkg vajat megolvasztjuk és barnított vajat készítünk: közepes lángon addig hevítjük a vajat, amíg egy kicsit megbarnul és mogyorós illata lesz.

Azonnal lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Feltekerjük a sodrófára és sütőlapra terítjük. A körtét nagyon vékony szeletekre vágjuk majd a kiterített tésztára rétegezzük úgy, hogy a szélein legalább 10 cm-t szabadon hagyjunk. Pici sóval meghintjük a gyümölcsöt, majd megszórjuk barnacukorral is, végül meglocsoljuk a vaníliás barnított vajjal. Utolsó lépésként a tészta széleit ráhajtjuk a gyümölcsökre 5-6 centi szélességben. A tésztát megkenjük egy kevés vízzel felvert tojással. 190 fokon 40 percet sütjük a sütőben. A sütőből kivéve langyosra hűtjük, szeletekre vágva kínáljuk.

Ha tetszett a körtés galette receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése