Pékség

Kovászoskenyér

Kovászos kenyér

Hozzávalók
120 g
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
80 g
világos rozsliszt
300 g
bL-80-as kenyérliszt
400 ml
víz
120 g
aktív kovász
12 g
A formázáshoz
1 ek
olívaolaj
1 ek
finomliszt
1 ek
rizsliszt a szakajtóhoz

Elkészítés

A kovászos kenyér elkészítéséhez nem árt egy kis rutin, de ha követed az alábbi receptet, menni fog. A háromféle lisztet és a vizet egy dagasztógép üstjébe mérjük, majd 1 percig alacsony fokozaton keverjük. Lekapcsoljuk a gépet és 15 percig pihentetjük a tésztát, addig kimérjük a kovászt és a sót.

Ha letelt az idő, közepes fokozaton 10 percig tovább dagasztjuk. 5 perc után hozzáadjuk a kovászt, az utolsó 1 percben pedig a sót is.
Enyhén kiolajozott, zárható dobozba szedjük a tésztát, és hőmérséklettől függően 3-4 órán át kelesztjük, közben pedig 30 percenként négy oldaláról behajtva meghajtogatjuk. 

Ha szépen duplájára kelt a tészta, egy tiszta nyújtódeszkán feszes cipót formázunk belőle, és 10 percig pihentetjük. Ezután enyhén lisztezett felületen kilapítjuk a cipót, az alsó szélét behajtjuk a közepéig, majd a felső szélét is. Ezután jobbról és balról is behajtjuk, végül szorosan feltekerjük. Rizsliszttel megszórt konyharuhára rakjuk a veknit, illesztéssel felfelé, és berakjuk egy kb. 25 cm-es szakajtóba. A tetejét is lefedjük konyharuhával, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 250 fokra, úgy, hogy belerakunk egy 35 cm-es ovális, fedeles vaslábast.
A megkelt kenyeret zsírpapírra borítjuk, a felesleges lisztet lesöpörjük róla, és egy borotvapengével 1 cm mélyen, több helyen bevagdossuk.

A zsírpapírral együtt berakjuk a kenyeret a vaslábasba, vigyázzunk, mert a lábas forró, nehogy megégessük a kezünket. Lefedjük, és a sütőbe toljuk. 20 perc után levesszük a fedőt a lábasról és csökkentjük a hőmérsékletet 210 fokra. További 25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra szedve hagyjuk hűlni a kenyeret legalább 1 órán át, mielőtt felszeletelnénk. 

kovaszos-kenyer
Kovászos kenyér (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 5 óra 
  • Kelesztési idő: 12-18 óra 
  • Sütési idő: 45 perc 

A Street Kitchen első őszi magazinjának a tematikája nem más, mint a pékség. Ha szeretnél profivá válni a sütésben, akkor szerezd be mielőbb, akár itt, a webshopunkban is! De ha további pékáru-receptekre van szükséged, akkor csekkold ezeket:

Sonkás pogácsa

Sós omlós 3-féle ízben

Gluténmentes kenyér

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Egy jó kovászoskenyér-recept aranyat ér. Persze a lisztek fajtáival és arányaival a bátrabb házi pékek kedvükre kísérletezhetnek, és sok múlik magán a kovászon is. De ha minden klappol, a csillagok is jól állnak, és a pillangók sem rebegtetik a szárnyukat túl gyorsan Pekingben, akkor ezzel a recepttel a siker garantált :D

Hozzávalók

1 kb. 800 g-os veknihez
120 g
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
80 g
világos rozsliszt
300 g
bL-80-as kenyérliszt
400 ml
víz
120 g
aktív kovász
12 g
A formázáshoz
1 ek
olívaolaj
1 ek
finomliszt
1 ek
rizsliszt a szakajtóhoz

A kovászos kenyér elkészítéséhez nem árt egy kis rutin, de ha követed az alábbi receptet, menni fog. A háromféle lisztet és a vizet egy dagasztógép üstjébe mérjük, majd 1 percig alacsony fokozaton keverjük. Lekapcsoljuk a gépet és 15 percig pihentetjük a tésztát, addig kimérjük a kovászt és a sót.

Ha letelt az idő, közepes fokozaton 10 percig tovább dagasztjuk. 5 perc után hozzáadjuk a kovászt, az utolsó 1 percben pedig a sót is.
Enyhén kiolajozott, zárható dobozba szedjük a tésztát, és hőmérséklettől függően 3-4 órán át kelesztjük, közben pedig 30 percenként négy oldaláról behajtva meghajtogatjuk. 

Ha szépen duplájára kelt a tészta, egy tiszta nyújtódeszkán feszes cipót formázunk belőle, és 10 percig pihentetjük. Ezután enyhén lisztezett felületen kilapítjuk a cipót, az alsó szélét behajtjuk a közepéig, majd a felső szélét is. Ezután jobbról és balról is behajtjuk, végül szorosan feltekerjük. Rizsliszttel megszórt konyharuhára rakjuk a veknit, illesztéssel felfelé, és berakjuk egy kb. 25 cm-es szakajtóba. A tetejét is lefedjük konyharuhával, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 250 fokra, úgy, hogy belerakunk egy 35 cm-es ovális, fedeles vaslábast.
A megkelt kenyeret zsírpapírra borítjuk, a felesleges lisztet lesöpörjük róla, és egy borotvapengével 1 cm mélyen, több helyen bevagdossuk.

A zsírpapírral együtt berakjuk a kenyeret a vaslábasba, vigyázzunk, mert a lábas forró, nehogy megégessük a kezünket. Lefedjük, és a sütőbe toljuk. 20 perc után levesszük a fedőt a lábasról és csökkentjük a hőmérsékletet 210 fokra. További 25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra szedve hagyjuk hűlni a kenyeret legalább 1 órán át, mielőtt felszeletelnénk. 

kovaszos-kenyer
Kovászos kenyér (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 5 óra 
  • Kelesztési idő: 12-18 óra 
  • Sütési idő: 45 perc 

A Street Kitchen első őszi magazinjának a tematikája nem más, mint a pékség. Ha szeretnél profivá válni a sütésben, akkor szerezd be mielőbb, akár itt, a webshopunkban is! De ha további pékáru-receptekre van szükséged, akkor csekkold ezeket:

Sonkás pogácsa

Sós omlós 3-féle ízben

Gluténmentes kenyér

Ha tetszett a Kovászos kenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept