Levesek

Krumpligulyás

Krumpligulyás
Krumpli gulyás sok zöldséggel

Hozzávalók
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 l
víz
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
1 tk
daráltpaprika-krém
2 db
babérlevél
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(120 g/szál)
800 g
krumpli
A galuskához
200 g
finomliszt
1 db
tojás
0.5 csokor
petrezselyem
100 ml
víz
A tálaláshoz
200 g
tejföl
4 szelet
kenyér
0.5 db
hegyes-erős paprika

Elkészítés
  1. A zsírt felhevítjük egy lábasban, és elkezdjük dinsztelni a finomra vágott vöröshagymát. 2 perc után rádobjuk a zúzott fokhagymát és tovább dinszteljük, majd amikor az egész kapott egy kis színt, felöntjük 100 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, vagyis addig forraljuk, amíg az összes víz elpárolog alóla. Ezt még kétszer megismételjük, majd a harmadik felöntés és zsírjára pirítás után megszórjuk fűszerpaprikával és köménnyel. 

  2. Hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a babérlevelet, elkeverjük és felöntjük a maradék vízzel.

  3. Mikor felforrt, beledobjuk a megtisztított, 1,5 cm-es kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát, majd 5 percig forraljuk közepes lángon, és beletesszük a hasonló méretűre vágott, megtisztított krumplit is. Addig főzzük, amíg minden alapanyag majdnem teljesen puha lesz. 

  4. A galuskához a lisztet egy tálba szórjuk, beleütjük a tojást, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és elkeverjük a vízzel, majd két teáskanál segítségével a levesbe szaggatjuk, és még 5 percig főzzük.

  5. Tejföllel, kenyérrel és karikázott hegyes-erőssel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Tudom, tudom, a gulyáslevest marhahúsból kell csinálni. De ha ezen túl tudsz lépni és kipróbálod ezt a verziót, rájössz, hogy néha jól tud esni egy ilyen húsmentes leves is. Már ha a zsírt nem számítjuk húsnak. ;)

A krumpli gulyás igazi nagybetűs otthoníz, ami nem hiányozhat egy jó kis hétvégi ebédből, főleg ha jön a hidegfront, vagy csak valami tartalmas, laktató kajára vágysz.

Fontos, hogy a krumplit ne főzd szét, és ha kicsit sűrűbbre szeretnéd, pár darabot a végén szét is lehet nyomni a fazék oldalán.

Hozzávalók

4 főre
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 l
víz
1 ek
fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
1 tk
daráltpaprika-krém
2 db
babérlevél
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(120 g/szál)
800 g
krumpli
A galuskához
200 g
finomliszt
1 db
tojás
0.5 csokor
petrezselyem
100 ml
víz
A tálaláshoz
200 g
tejföl
4 szelet
kenyér
0.5 db
hegyes-erős paprika

Elkészítés

  1. A zsírt felhevítjük egy lábasban, és elkezdjük dinsztelni a finomra vágott vöröshagymát. 2 perc után rádobjuk a zúzott fokhagymát és tovább dinszteljük, majd amikor az egész kapott egy kis színt, felöntjük 100 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, vagyis addig forraljuk, amíg az összes víz elpárolog alóla. Ezt még kétszer megismételjük, majd a harmadik felöntés és zsírjára pirítás után megszórjuk fűszerpaprikával és köménnyel. 

  2. Hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a babérlevelet, elkeverjük és felöntjük a maradék vízzel.

  3. Mikor felforrt, beledobjuk a megtisztított, 1,5 cm-es kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát, majd 5 percig forraljuk közepes lángon, és beletesszük a hasonló méretűre vágott, megtisztított krumplit is. Addig főzzük, amíg minden alapanyag majdnem teljesen puha lesz. 

  4. A galuskához a lisztet egy tálba szórjuk, beleütjük a tojást, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és elkeverjük a vízzel, majd két teáskanál segítségével a levesbe szaggatjuk, és még 5 percig főzzük.

  5. Tejföllel, kenyérrel és karikázott hegyes-erőssel tálaljuk.

Krumpli gulyás sok zöldséggel
Krumpligulyás (Fotó: Street Kitchen)

Könnyedén vegává teheted ezt a levest, ha zsír helyett olajat használsz, bár a személyes véleményem az, hogy a zsír íze nagyban hozzájárul a tökéletes végeredményhez. 

Bár hosszadalmasnak tűnhet az alap elkészítése és a többszöri zsírjára pirítás, de hidd el, megéri! Így lesz egy igazán mély ízű szaftos alapja a levesnek, és elkerülheted, hogy félig főtt hagymadarabok úszkáljanak a kész ételben.


Ha tetszett a krumpligulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept