Maradékmentő receptek

Máglyarakásszikkadtkalácsból

Máglyarakás szikkadt kalácsból

Hozzávalók
Az alaphoz
600 g
szikkadt kalács
500 ml
tej
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
100 g
kristálycukor
5 db
tojássárgája
A rétegezéshez
3 db
alma
(200 g/db)
150 g
vaj
2 tk
őrölt fahéj
1 ek
zsemlemorzsa
250 g
baracklekvár
A tojáshabhoz
5 db
tojásfehérje
1 csipet
50 g
kristálycukor
1 ek
baracklekvár

Elkészítés

A máglyarakás szikkadt kalácsból is elképesztően finom lesz. Először a kalácsot 4-5 cm-es darabokra vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Egy lábasban langyosra melegítjük a tejet a vaníliás és a kristálycukorral. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ezt az alapot ráöntjük a kalácsra, óvatosan elkeverjük és félretesszük. 

Az almát kicsumázzuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk, és közepes hőmérsékleten megfuttatjuk 100 g vajon az őrölt fahéj társaságában. Nem kell teljesen puhára párolni, elég neki kb. 5 perc.

A maradék vajjal kikenünk egy 25 x 20 cm-es mély tepsit, kihintjük a zsemlemorzsával, majd elegyengetjük benne a kalácsos massza felét. Ráhalmozzuk a párolt almát, beborítjuk a maradék kaláccsal, megkenjük a tetejét a lekvárral és betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. 

Közben elkészítjük a tojáshabot, amihez a tojásfehérjét elkezdjük habosítani a sóval. Amikor félig felverődött, hozzáadjuk a cukrot és a baracklekvárt, és így verjük kemény habbá. 

Ha letelt a sütési idő, a tepsit kiemeljük, rákenjük a kalács tetejére a tojáshabot, majd visszarakjuk a sütőbe további 15 perce, míg a hab szépen meg nem sül rajta.

10 percet pihentetjük, és már szeletelhetjük is forró vízbe mártott késsel.

maglyarakas-szikkadt-kalacsbol
Máglyarakás szikkadt kalácsból (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 45 perc
  • Pihentetés: 10 perc

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Minden országnak megvan a maga kenyérpudingja. Kifliből, zsemléből, briósból is készülhet, de mi most egy kalácsos verziót dobtunk össze, hátha van, akinél megmaradt még pár szelettel a húsvéti menüből. Jöjjön tehát a máglyarakás!

Hozzávalók

6 főre
Az alaphoz
600 g
szikkadt kalács
500 ml
tej
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
100 g
kristálycukor
5 db
tojássárgája
A rétegezéshez
3 db
alma
(200 g/db)
150 g
vaj
2 tk
őrölt fahéj
1 ek
zsemlemorzsa
250 g
baracklekvár
A tojáshabhoz
5 db
tojásfehérje
1 csipet
50 g
kristálycukor
1 ek
baracklekvár

A máglyarakás szikkadt kalácsból is elképesztően finom lesz. Először a kalácsot 4-5 cm-es darabokra vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Egy lábasban langyosra melegítjük a tejet a vaníliás és a kristálycukorral. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ezt az alapot ráöntjük a kalácsra, óvatosan elkeverjük és félretesszük. 

Az almát kicsumázzuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk, és közepes hőmérsékleten megfuttatjuk 100 g vajon az őrölt fahéj társaságában. Nem kell teljesen puhára párolni, elég neki kb. 5 perc.

A maradék vajjal kikenünk egy 25 x 20 cm-es mély tepsit, kihintjük a zsemlemorzsával, majd elegyengetjük benne a kalácsos massza felét. Ráhalmozzuk a párolt almát, beborítjuk a maradék kaláccsal, megkenjük a tetejét a lekvárral és betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. 

Közben elkészítjük a tojáshabot, amihez a tojásfehérjét elkezdjük habosítani a sóval. Amikor félig felverődött, hozzáadjuk a cukrot és a baracklekvárt, és így verjük kemény habbá. 

Ha letelt a sütési idő, a tepsit kiemeljük, rákenjük a kalács tetejére a tojáshabot, majd visszarakjuk a sütőbe további 15 perce, míg a hab szépen meg nem sül rajta.

10 percet pihentetjük, és már szeletelhetjük is forró vízbe mártott késsel.

maglyarakas-szikkadt-kalacsbol
Máglyarakás szikkadt kalácsból (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 45 perc
  • Pihentetés: 10 perc

Ha tetszett a Máglyarakás szikkadt kalácsból receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept