A máglyarakás szikkadt kalácsból is elképesztően finom lesz. Először a kalácsot 4-5 cm-es darabokra vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Egy lábasban langyosra melegítjük a tejet a vaníliás és a kristálycukorral. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ezt az alapot ráöntjük a kalácsra, óvatosan elkeverjük és félretesszük.
Az almát kicsumázzuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk, és közepes hőmérsékleten megfuttatjuk 100 g vajon az őrölt fahéj társaságában. Nem kell teljesen puhára párolni, elég neki kb. 5 perc.
A maradék vajjal kikenünk egy 25 x 20 cm-es mély tepsit, kihintjük a zsemlemorzsával, majd elegyengetjük benne a kalácsos massza felét. Ráhalmozzuk a párolt almát, beborítjuk a maradék kaláccsal, megkenjük a tetejét a lekvárral és betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
Közben elkészítjük a tojáshabot, amihez a tojásfehérjét elkezdjük habosítani a sóval. Amikor félig felverődött, hozzáadjuk a cukrot és a baracklekvárt, és így verjük kemény habbá.
Ha letelt a sütési idő, a tepsit kiemeljük, rákenjük a kalács tetejére a tojáshabot, majd visszarakjuk a sütőbe további 15 perce, míg a hab szépen meg nem sül rajta.
10 percet pihentetjük, és már szeletelhetjük is forró vízbe mártott késsel.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 45 perc
- Pihentetés: 10 perc