Pékség

Mazsolászsemle

Mazsolás zsemle

Hozzávalók
200 g
mazsola
50 g
cukor
250 ml
tej
25 g
élesztő (friss)
500 g
liszt
1 csipet
2 db
tojássárgája
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
kb. 3 ek olaj
A tetejére
1 db
tojás
30 ml
víz
80 g
olvasztott vaj
2 ek
porcukor

Elkészítés

A mazsolákat egy órára langyos vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A cukrot elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojássárgáját, és összekeverjük a tésztát. Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a vajat, és 10 percen keresztül dagasztjuk. Ezután egy olajozott deszkán kinyújtjuk, a tésztát, rászórjuk a mazsolát, és összecsomagoljuk, mint egy batyut, majd kézzel még összedolgozzuk a tésztát, hogy mindenhová kerüljön a mazsolából.

Olajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva, 1 órán át kelesztjük. Ezután szintén olajozott felületre tesszük, és 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd zsemle alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd nedves konyharuhával letakarva, megint 1 órát kelesztjük. Ezután megkenjük őket a tojás és a víz keverékével, majd 200 fokos sütőben tesszük 15-17 percre. Amikor megsültek, megkenjük őket a vaj és porcukor keverékével, majd hagyjuk őket kihűlni.

Mazsolás zsemle elkészítése

www.streetkitchen.hu

Gyerekkoromban szinte mindennap ezt reggeliztem, vajjal és lekvárral. Amikor a szerkesztőségben megemlítettem ezt a kaját, akkor kb. senki nem tudta, miről beszélek, ezért muszáj volt elkészítenem, hogy megmutassam nekik, miről is van szó.

Hozzávalók

8 zsemléhez
200 g
mazsola
50 g
cukor
250 ml
tej
25 g
élesztő (friss)
500 g
liszt
1 csipet
2 db
tojássárgája
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
kb. 3 ek olaj
A tetejére
1 db
tojás
30 ml
víz
80 g
olvasztott vaj
2 ek
porcukor

A mazsolákat egy órára langyos vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A cukrot elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojássárgáját, és összekeverjük a tésztát. Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a vajat, és 10 percen keresztül dagasztjuk. Ezután egy olajozott deszkán kinyújtjuk, a tésztát, rászórjuk a mazsolát, és összecsomagoljuk, mint egy batyut, majd kézzel még összedolgozzuk a tésztát, hogy mindenhová kerüljön a mazsolából.

Olajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva, 1 órán át kelesztjük. Ezután szintén olajozott felületre tesszük, és 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd zsemle alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd nedves konyharuhával letakarva, megint 1 órát kelesztjük. Ezután megkenjük őket a tojás és a víz keverékével, majd 200 fokos sütőben tesszük 15-17 percre. Amikor megsültek, megkenjük őket a vaj és porcukor keverékével, majd hagyjuk őket kihűlni.

Mazsolás zsemle elkészítése

Ha tetszett a Mazsolás zsemle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept