A görög muszaka ragujához az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, rárakjuk a húst és alaposan lepirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük a borral és ha elpárolgott, rárakjuk a vizet, a passatát, a darabolt paradicsomot, felforraljuk és 30-40 percig főzzük.
A padlizsánt 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, és hagyjuk állni 30 percig. Ha állt, egy papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet és sót. A krumplit 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk. A padlizsánt és a krumplit összeforgatjuk 2-2 evőkanál olajjal, sóval, borssal és tepsire rakjuk úgy, hogy ne fedjék egymást, majd mehet a 180 fokos sütőbe 15 percre.
A besamelhez a felolvasztott vajon megpirítjuk kicsit a lisztet, felöntjük a tejjel, csomómentesre főzzük, fűszerezzük, belerakjuk a fetát, elkeverjük és elzárjuk. A besamelhez óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját.
Egy 20x30 cm átmérőjű tepsit kivajazunk, megszórjuk morzsával és az elősütött padlizsán felét lerakjuk alsó rétegnek. Erre jöhet a ragu fele, a krumpli, majd a maradék ragu és erre a padlizsán. Leöntjük a besamellel, megszórjuk a morzsával, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Muszaka
A görögök nemcsak a salátájukról híresek, hanem erről a rakott padlizsánról is. A különlegességét a fűszerek adják, hiszen egy kevés fahéj is kerül bele, amitől ne ijedjetek meg, mert csodásan kihozza az ízeket!
A muszaka olyan, mint egy szelet görög nyár, amit télen is elő lehet húzni: réteges, illatos, testes étel, amiben a sült padlizsán, a fűszeres darált hús és a lágy besamel tökéletesen egymásra talál. Görögországban minden családnak megvan a saját muszaka-variációja, és ez a sokszínűség adja az étel otthonosságát… nincs két egyforma, de mindegyik meghitt, napfényes és kicsit hedonista.
Hozzávalók
A raguhoz
Az összeállításhoz
A besamelhez
A tepsi kikenéséhez
Elkészítés
A görög muszaka ragujához az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, rárakjuk a húst és alaposan lepirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük a borral és ha elpárolgott, rárakjuk a vizet, a passatát, a darabolt paradicsomot, felforraljuk és 30-40 percig főzzük.
A padlizsánt 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, és hagyjuk állni 30 percig. Ha állt, egy papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet és sót. A krumplit 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk. A padlizsánt és a krumplit összeforgatjuk 2-2 evőkanál olajjal, sóval, borssal és tepsire rakjuk úgy, hogy ne fedjék egymást, majd mehet a 180 fokos sütőbe 15 percre.
A besamelhez a felolvasztott vajon megpirítjuk kicsit a lisztet, felöntjük a tejjel, csomómentesre főzzük, fűszerezzük, belerakjuk a fetát, elkeverjük és elzárjuk. A besamelhez óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját.
Egy 20x30 cm átmérőjű tepsit kivajazunk, megszórjuk morzsával és az elősütött padlizsán felét lerakjuk alsó rétegnek. Erre jöhet a ragu fele, a krumpli, majd a maradék ragu és erre a padlizsán. Leöntjük a besamellel, megszórjuk a morzsával, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 2 óra
A rétegek miatt egy magas falú sütőtál a legjobb eszköz, a padlizsán szeletekhez pedig külsőleg kevés olajjal működik a legszebben. Variálható marhahússal, birkával, vagy akár húsmentes lencsés-répás raguval. Így is megmarad a muszaka lényege: az aromás, mediterrán rétegzettség.
A görög konyha szerelmeseinek ajánljuk:
Ha tetszett a muszaka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



