A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 5 részre osztjuk, mindegyiket fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezután az egyik tésztát kivesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 30x20 cm-es méretűre vágjuk, majd lerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára.
Jöhet a rétegezés. A lekvár negyede és a darált mandula negyede, majd egy kinyújtott tészta, és így tovább. Tésztával zárjuk a sort, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Mikor kihűlt, kivesszük a formából, egy rácsra fordítjuk, hogy a teteje legyen az alja, majd egy edényben összeolvasztjuk a csokimáz hozzávalóit, és leöntjük vele a zserbót, végül megszórjuk naranccsal.
Mikor megdermedt a máz, pihentessük még 6-7 órán át, de ahogy minden más rétegezett sütinek, jól áll neki, ha 1-2 éjszakán át pihen hűvös helyen.
Narancsos-mandulászserbó
Ez a narancsos-mandulás zserbó a klasszikus nagykarácsonyi süti upgrade-elt verziója! Mandula, illatos narancshéj, selymes étcsokimáz, és olyan ünnepi íz, amitől az egész család isteníteni fog téged!
A zserbó a karácsonyi sütemények egyik gyöngyszeme, ami tulajdonképpen már kötelező elem az ünnepi asztalon. Ettől függetlenül nem kell a hagyományos verziónál leragadni, fedezzétek fel és kóstoljátok meg ezt a narancsos-mandulás zserbó-variációt is az egész családdal!
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A csokimázhoz
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 5 részre osztjuk, mindegyiket fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezután az egyik tésztát kivesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 30x20 cm-es méretűre vágjuk, majd lerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára.
Jöhet a rétegezés. A lekvár negyede és a darált mandula negyede, majd egy kinyújtott tészta, és így tovább. Tésztával zárjuk a sort, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Mikor kihűlt, kivesszük a formából, egy rácsra fordítjuk, hogy a teteje legyen az alja, majd egy edényben összeolvasztjuk a csokimáz hozzávalóit, és leöntjük vele a zserbót, végül megszórjuk naranccsal.
Mikor megdermedt a máz, pihentessük még 6-7 órán át, de ahogy minden más rétegezett sütinek, jól áll neki, ha 1-2 éjszakán át pihen hűvös helyen.

Tippek, hogy a narancsos-mandulás zserbó még ütősebb legyen:
A tésztagombócokat érdemes lemérni, és öt egyenlő részre osztani, hogy egyforma vastagok legyenek a rétegek.
Adhatunk a töltelékhez 1-2 ek narancslikőrt vagy narancskivonatot, ami brutális illatot és ízt ad a zserbónak.
Narancsos csokimáz extra: a csokiba reszelj még egy kevés narancshéjat, vagy tegyél 1 kk narancsolajat – eszméletlen finom és illatos.
Kihűlés után legalább 8-12 órán át (jobb, ha 1 éjszakán át) pihenjen, csak akkor szeleteld – így nem morzsolódik.
Éles, forró vízbe mártott késsel vágj (minden szelet előtt újra melegítsd fel, és töröld meg, ne maradjon vizes).
Ha unjátok a hagyományos zserbót, és további különleges verziókat szeretnétek készíteni, akkor mutatunk három klassz receptet!
Ha tetszett a narancsos-mandulás zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



