Fantasztikus desszertek

Narancsos-mandulászserbó

Narancsos-mandulás zserbó
Narancsos-mandulás zserbó (Fotó: Street Kitchen)

Hozzávalók
A tésztához
130 ml
tej
1 tk
kristálycukor
20 g
élesztő
500 g
finomliszt
280 g
szoba-hőmérsékletű vaj
30 g
tejföl
2 db
tojássárgája
1 csipet
A töltelékhez
400 g
narancslekvár
300 g
darált mandula
A csokimázhoz
35 g
holland kakaópor
50 g
porcukor
60 ml
víz
80 g
vaj
30 - 35 db
kandírozott narancs

Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 5 részre osztjuk, mindegyiket fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezután az egyik tésztát kivesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 30x20 cm-es méretűre vágjuk, majd lerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára.

  2. Jöhet a rétegezés. A lekvár negyede és a darált mandula negyede, majd egy kinyújtott tészta, és így tovább. Tésztával zárjuk a sort, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

  3. Mikor kihűlt, kivesszük a formából, egy rácsra fordítjuk, hogy a teteje legyen az alja, majd egy edényben összeolvasztjuk a csokimáz hozzávalóit, és leöntjük vele a zserbót, végül megszórjuk naranccsal.

  4. Mikor megdermedt a máz, pihentessük még 6-7 órán át, de ahogy minden más rétegezett sütinek, jól áll neki, ha 1-2 éjszakán át pihen hűvös helyen.


www.streetkitchen.hu

Ez a narancsos-mandulás zserbó a klasszikus nagykarácsonyi süti upgrade-elt verziója! Mandula, illatos narancshéj, selymes étcsokimáz, és olyan ünnepi íz, amitől az egész család isteníteni fog téged!

A zserbó a karácsonyi sütemények egyik gyöngyszeme, ami tulajdonképpen már kötelező elem az ünnepi asztalon. Ettől függetlenül nem kell a hagyományos verziónál leragadni, fedezzétek fel és kóstoljátok meg ezt a narancsos-mandulás zserbó-variációt is az egész családdal!

Hozzávalók

20 - 24 szelethez
A tésztához
130 ml
tej
1 tk
kristálycukor
20 g
élesztő
500 g
finomliszt
280 g
szoba-hőmérsékletű vaj
30 g
tejföl
2 db
tojássárgája
1 csipet
A töltelékhez
400 g
narancslekvár
300 g
darált mandula
A csokimázhoz
35 g
holland kakaópor
50 g
porcukor
60 ml
víz
80 g
vaj
30 - 35 db
kandírozott narancs

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 5 részre osztjuk, mindegyiket fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezután az egyik tésztát kivesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 30x20 cm-es méretűre vágjuk, majd lerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára.

  2. Jöhet a rétegezés. A lekvár negyede és a darált mandula negyede, majd egy kinyújtott tészta, és így tovább. Tésztával zárjuk a sort, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

  3. Mikor kihűlt, kivesszük a formából, egy rácsra fordítjuk, hogy a teteje legyen az alja, majd egy edényben összeolvasztjuk a csokimáz hozzávalóit, és leöntjük vele a zserbót, végül megszórjuk naranccsal.

  4. Mikor megdermedt a máz, pihentessük még 6-7 órán át, de ahogy minden más rétegezett sütinek, jól áll neki, ha 1-2 éjszakán át pihen hűvös helyen.


narancsos-mandulas-zserbo 6
Narancsos-mandulás zserbó (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, hogy a narancsos-mandulás zserbó még ütősebb legyen:

  • A tésztagombócokat érdemes lemérni, és öt egyenlő részre osztani, hogy egyforma vastagok legyenek a rétegek.

  • Adhatunk a töltelékhez 1-2 ek narancslikőrt vagy narancskivonatot, ami brutális illatot és ízt ad a zserbónak.

  • Narancsos csokimáz extra: a csokiba reszelj még egy kevés narancshéjat, vagy tegyél 1 kk narancsolajat – eszméletlen finom és illatos.

  • Kihűlés után legalább 8-12 órán át (jobb, ha 1 éjszakán át) pihenjen, csak akkor szeleteld – így nem morzsolódik.

  • Éles, forró vízbe mártott késsel vágj (minden szelet előtt újra melegítsd fel, és töröld meg, ne maradjon vizes).

Ha unjátok a hagyományos zserbót, és további különleges verziókat szeretnétek készíteni, akkor mutatunk három klassz receptet!

Áfonyás-mákos zserbó

Túrós-diós zserbó

Almás-diós zserbó

Ha tetszett a narancsos-mandulás zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése