Street Kitchen

Pacalcsorba

Pacalcsorba

Hozzávalók
A csorbához
1 kg
velős csont
0.5 db
zellergumó
(600 g/db)
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 ek
tárkonyecet
4 db
babérlevél
1 ek
egész fekete bors
kb. 3 l víz
1 kg
forrázott, csíkozott pacal
150 g
zsíros tejföl
2 db
tojássárgája
A frissítéshez
2 ek
tárkonyecet
1 tk
kristálycukor
1 csokor
petrezselyem
3 gerezd
fokhagyma
A tálaláshoz
friss kenyér

Elkészítés

 A velős csontokat egy mélyebb, sütőpapírral borított tepsibe állítjuk, majd 200 fokon 30 percig sütjük.

Közben a zöldségek háromnegyedét megtisztítjuk és 6-8 cm-es darabokra vágjuk, a vöröshagymát elfelezzük, majd 1 ek sóval és a tárkonyecettel egy magas fazékba tesszük. A  babérlevelet és az egész borsot egy teatojásba töltjük vagy gézbe kötjük, és ezt is a fazékba dobjuk. Beletesszük a megsült csontot, és ráöntjük a csontból kisült szaftot is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd közepes lángon egy órán át főzzük.

Ezután mehet bele a pacal, és alacsony lángon épp csak pötyögtetve, további 4 órán át főzzük. Itt fontos megjegyezni, hogy ez az idő az előfőzés mértékétől függ, a lényeg, hogy a pacal megpuhuljon.

Ezután a levet átszűrjük, a csontot odaadjuk a farkaskutyáknak, a velőt megesszük pirítós mellé, a pacalt félretesszük, a zöldségeket pedig összezúzzuk a leszűrt lében egy botmixerrel.

A pacalt visszatesszük, a maradék nyers zöldséget pedig pacalméretű hasábokra vágjuk, és kb. 10 perc alatt készre főzzük a levesben. 

Ezután még közepes lángon tartva behabarjuk a levest, mégpedig tejföllel és tojássárgájával. Mindenképpen hőkiegyenlítést alkalmazva keverjük a levesbe, és a lángot el is zárjuk alatta. 

A végén ízesítjük még egy kevés tárkonyecettel és cukorral. Frissítünk az ízén aprított petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, és friss kenyérrel tálaljuk. 

pacalcsorba
Pacalcsorba (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 6 óra

Bírod a pacalt? Akkor a pacalcsorba mellett ezeket is csekkold!

Csípős pacal zöldségekkel

Pacalpörkölt, mert Pacal Forever!

www.streetkitchen.hu

Pacal forever! Az igazság az, hogy nem vagyok nagy pacalevő, de ezt a levest télen muszáj néhányszor elkészítenem. Selymes a benne főtt finomságoktól, kellemesen savanykás a tejföltől és az ecettől, és kenyérrel simán megállja a helyét második fogás nélkül is.

pictogram

Gluténmentes

Hozzávalók

6 főre
A csorbához
1 kg
velős csont
0.5 db
zellergumó
(600 g/db)
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 ek
tárkonyecet
4 db
babérlevél
1 ek
egész fekete bors
kb. 3 l víz
1 kg
forrázott, csíkozott pacal
150 g
zsíros tejföl
2 db
tojássárgája
A frissítéshez
2 ek
tárkonyecet
1 tk
kristálycukor
1 csokor
petrezselyem
3 gerezd
fokhagyma
A tálaláshoz
friss kenyér

 A velős csontokat egy mélyebb, sütőpapírral borított tepsibe állítjuk, majd 200 fokon 30 percig sütjük.

Közben a zöldségek háromnegyedét megtisztítjuk és 6-8 cm-es darabokra vágjuk, a vöröshagymát elfelezzük, majd 1 ek sóval és a tárkonyecettel egy magas fazékba tesszük. A  babérlevelet és az egész borsot egy teatojásba töltjük vagy gézbe kötjük, és ezt is a fazékba dobjuk. Beletesszük a megsült csontot, és ráöntjük a csontból kisült szaftot is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd közepes lángon egy órán át főzzük.

Ezután mehet bele a pacal, és alacsony lángon épp csak pötyögtetve, további 4 órán át főzzük. Itt fontos megjegyezni, hogy ez az idő az előfőzés mértékétől függ, a lényeg, hogy a pacal megpuhuljon.

Ezután a levet átszűrjük, a csontot odaadjuk a farkaskutyáknak, a velőt megesszük pirítós mellé, a pacalt félretesszük, a zöldségeket pedig összezúzzuk a leszűrt lében egy botmixerrel.

A pacalt visszatesszük, a maradék nyers zöldséget pedig pacalméretű hasábokra vágjuk, és kb. 10 perc alatt készre főzzük a levesben. 

Ezután még közepes lángon tartva behabarjuk a levest, mégpedig tejföllel és tojássárgájával. Mindenképpen hőkiegyenlítést alkalmazva keverjük a levesbe, és a lángot el is zárjuk alatta. 

A végén ízesítjük még egy kevés tárkonyecettel és cukorral. Frissítünk az ízén aprított petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, és friss kenyérrel tálaljuk. 

pacalcsorba
Pacalcsorba (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 6 óra

Bírod a pacalt? Akkor a pacalcsorba mellett ezeket is csekkold!

Csípős pacal zöldségekkel

Pacalpörkölt, mert Pacal Forever!

Ha tetszett a Pacalcsorba receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept