A paradicsomlekvár elkészítésének első lépéseként a megmosott paradicsomokat feldaraboljuk és beletesszük egy fazékba. Alacsony lángon 20-25 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét és belereszeljük a gyömbért is. Sózzuk, beleöntjük a befőzőcukrot és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ez kb. 5 perc. Ne ijedjünk meg, mivel a paradicsom sok vizet enged, forrón nem lesz olyan sűrű, mint más lekvár. Ahogy hűl, úgy fog besűrűsödni.
Botmixerrel egy kicsit pépesítjük, és még forrón a tiszta üvegekbe szedjük. Lezárjuk az üvegeket, szárazdunsztban kihűtjük és már használhatjuk is.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Hűtési idő: 1-2 óra