Levesek

Paradicsomlevesrizzsel

Paradicsomleves rizzsel

Hozzávalók
1.5 kg
paradicsom
2 fej
vöröshagyma
(kb. 100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
4 szál
szárzeller
1 csipet
4 ek
olaj
1 ek
kristálycukor
1 csokor
friss bazsalikom
2
oregánó
1
zöldségalaplé
150 g
rizs

Elkészítés
  1. A paradicsomleves rizzsel az a klasszik, amit mindenki ismer, de pont ezért érdemes néha újragondolni.

  2. A paradicsomokat félbe, a vöröshagymát és a fokhagymát pedig nagyobb darabokra vágjuk, majd a zellerrel együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

  3. Sózzuk, meglocsoljuk olajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben 45–50 perc alatt megsütjük.

  4. A sült zöldségeket egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a friss bazsalikomot (pár darabot félretehetünk a tálaláshoz) és az oregánót, majd felöntjük az alaplével, és az egészet botmixerrel krémesre turmixoljuk.

  5. A turmixolt levest egy finom szűrőn átszűrjük, hogy sima, bársonyos állagot kapjunk.

  6. Visszatesszük a lángra, majd beleszórjuk a rizst, és közepes hőfokon 15–20 perc alatt puhára főzzük, folyamatosan kevergetve.

  7. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval, és tálalás előtt megszórhatjuk friss bazsalikommal vagy egy kevés olívaolajjal.

www.streetkitchen.hu

Ez a karakteres, sűrű paradicsomleves nem a klasszik menzás vonal, hanem egy gazdag, édes-savanykás, krémesített változat, ahol a sült paradicsom és hagyma mélységet ad az ízeknek. A rizs nem mellé megy, hanem belefő – így egyszerre tartalmas és otthonos.

pictogram

Vega

A paradicsomleves rizzsel az a klasszikus, amit mindenki evett már legalább százszor – épp ezért ideje egy kicsit felrázni! Ebben a receptben most nem a megszokott konzervparadicsomos irányt hozzuk, hanem sült zöldségekből indulunk, hogy egy igazán mély, édes-savanykás, karakteres levest kapjunk. A végén jön a rizs is, mert a jól ismert biztonságérzet azért kell – de most selymesen, frissen, új köntösben, tele ízzel.

Hozzávalók

4 főre
1.5 kg
paradicsom
2 fej
vöröshagyma
(kb. 100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
4 szál
szárzeller
1 csipet
4 ek
olaj
1 ek
kristálycukor
1 csokor
friss bazsalikom
2
oregánó
1
zöldségalaplé
150 g
rizs

Elkészítés

  1. A paradicsomleves rizzsel az a klasszik, amit mindenki ismer, de pont ezért érdemes néha újragondolni.

  2. A paradicsomokat félbe, a vöröshagymát és a fokhagymát pedig nagyobb darabokra vágjuk, majd a zellerrel együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

  3. Sózzuk, meglocsoljuk olajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben 45–50 perc alatt megsütjük.

  4. A sült zöldségeket egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a friss bazsalikomot (pár darabot félretehetünk a tálaláshoz) és az oregánót, majd felöntjük az alaplével, és az egészet botmixerrel krémesre turmixoljuk.

  5. A turmixolt levest egy finom szűrőn átszűrjük, hogy sima, bársonyos állagot kapjunk.

  6. Visszatesszük a lángra, majd beleszórjuk a rizst, és közepes hőfokon 15–20 perc alatt puhára főzzük, folyamatosan kevergetve.

  7. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval, és tálalás előtt megszórhatjuk friss bazsalikommal vagy egy kevés olívaolajjal.

Ha tetszett a Paradicsomleves rizzsel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept