Az oldalast csontonként feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a köménnyel és bekenjük a paradicsompürével.
Egy fémtepsi aljára szedjük a zsírt és közepes lángra rakva felolvasztjuk, majd beleszórjuk a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát.
Rápakoljuk a befűszerezett húst, és öntünk a tepsibe 200 ml vizet. Lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 1 órára, majd leszedjük a fóliát és további 1 órán át sütjük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy jó nagy edényben elkezdjük karamellizálni a kristálycukrot. Mikor a cukor szép barna, rádobjuk a zsírt és a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma szépen összeesett, sózzuk és hozzáadjuk a köményt is.
Felöntjük egy kevés vízzel, belerakjuk a felszeletelt káposztát és elkezdjük párolni.
Nagyjából 5 perc párolás után hozzáadjuk a passatát és a paradicsompürét is elkeverjük benne, felforraljuk, majd a tetejére szórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, majd puhára pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, cukorral és sóval beállítjuk az ízeket.Ezután a lisztet kikeverjük annyi vízzel, hogy nagyjából palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, és folyamatos kevergetés mellett a főzelékhez öntjük. Kiforraljuk, és készen is vagyunk. A sült oldalassal tálaljuk a főzeléket.
Paradicsomoskáposztasültoldalassal

Ha a klasszikus magyar konyha nagyágyúit kellene felsorolni, a paradicsomos káposzta sült oldalassal biztosan ott lenne a top 5-ben. Ez az a fogás, amitől egyszerre lesz otthonillat a konyhában és menzaélmény a fejetekben. Pont olyan, mint a nagyié.
Laktózmentes
A paradicsomos káposzta az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy a magyar főzelékek nemcsak retrók, hanem menőek is lehetnek. Ebben a receptben a füstös, szaftos sült oldalas és a selymesen paradicsomos káposzta találkozik, pont annyi édességgel és savval, amennyi tökéletes egyensúlyt ad. A karamellizált cukor, a kömény és a paradicsom hármasa igazi ízbomba, amitől még az is repetázni fog, aki egyébként „nem főzelékes típus”.
Hozzávalók
A főzelékhez
Elkészítés
Az oldalast csontonként feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a köménnyel és bekenjük a paradicsompürével.
Egy fémtepsi aljára szedjük a zsírt és közepes lángra rakva felolvasztjuk, majd beleszórjuk a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát.
Rápakoljuk a befűszerezett húst, és öntünk a tepsibe 200 ml vizet. Lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 1 órára, majd leszedjük a fóliát és további 1 órán át sütjük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy jó nagy edényben elkezdjük karamellizálni a kristálycukrot. Mikor a cukor szép barna, rádobjuk a zsírt és a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma szépen összeesett, sózzuk és hozzáadjuk a köményt is.
Felöntjük egy kevés vízzel, belerakjuk a felszeletelt káposztát és elkezdjük párolni.
Nagyjából 5 perc párolás után hozzáadjuk a passatát és a paradicsompürét is elkeverjük benne, felforraljuk, majd a tetejére szórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, majd puhára pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, cukorral és sóval beállítjuk az ízeket.Ezután a lisztet kikeverjük annyi vízzel, hogy nagyjából palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, és folyamatos kevergetés mellett a főzelékhez öntjük. Kiforraljuk, és készen is vagyunk. A sült oldalassal tálaljuk a főzeléket.

Ez az étel maga a vasárnapi ebéd definíciója: lassan sül, illatos, szaftos, és minden falatja a házias magyar konyha dicsérete. A ropogósra sült oldalas és a paradicsomos káposzta párosa nemcsak a klasszikus ízek rajongóit győzi meg, hanem mindenkit, aki szereti, ha egy fogás egyszerre komfortos és karakteres.
Ha bejött a paradicsomos káposzta sült oldalassal, mutatunk még pár olyan házias kedvencet, amik ugyanebből a „vasárnapi ebéd, de hétköznap is jöhetne” kategóriából valók:
Ha tetszett a paradicsomos káposzta sült oldalassal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



