Főzelékek

Paradicsomoskáposztasültoldalassal

Paradicsomos káposzta sült oldalassal
Paradicsomos káposzta sült oldalassal

Hozzávalók
750 g
sertésoldalas
bors
2 tk
őrölt kömény
1 ek
paradicsompüré
200 g
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
200 ml
víz
A főzelékhez
1.2 kg
fejes káposzta
(tisztított súly)
40 g
kristálycukor
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 tk
őrölt kömény
500 g
passata
200 g
paradicsompüré
1 tk
fűszerpaprika
50 g
finomliszt

Elkészítés
  1. Az oldalast csontonként feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a köménnyel és bekenjük a paradicsompürével.

  2. Egy fémtepsi aljára szedjük a zsírt és közepes lángra rakva felolvasztjuk, majd beleszórjuk a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát. 

  3. Rápakoljuk a befűszerezett húst, és öntünk a tepsibe 200 ml vizet. Lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 1 órára, majd leszedjük a fóliát és további 1 órán át sütjük. 

  4. A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy jó nagy edényben elkezdjük karamellizálni a kristálycukrot. Mikor a cukor szép barna, rádobjuk a zsírt és a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma szépen összeesett, sózzuk és hozzáadjuk a köményt is. 

  5. Felöntjük egy kevés vízzel, belerakjuk a felszeletelt káposztát és elkezdjük párolni.
    Nagyjából 5 perc párolás után hozzáadjuk a passatát és a paradicsompürét is elkeverjük benne, felforraljuk, majd a tetejére szórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, majd puhára pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, cukorral és sóval beállítjuk az ízeket.

  6. Ezután a lisztet kikeverjük annyi vízzel, hogy nagyjából palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, és folyamatos kevergetés mellett a főzelékhez öntjük. Kiforraljuk, és készen is vagyunk. A sült oldalassal tálaljuk a főzeléket. 


www.streetkitchen.hu

A Káposztás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha a klasszikus magyar konyha nagyágyúit kellene felsorolni, a paradicsomos káposzta sült oldalassal biztosan ott lenne a top 5-ben. Ez az a fogás, amitől egyszerre lesz otthonillat a konyhában és menzaélmény a fejetekben. Pont olyan, mint a nagyié.

pictogram

Laktózmentes

A paradicsomos káposzta az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy a magyar főzelékek nemcsak retrók, hanem menőek is lehetnek. Ebben a receptben a füstös, szaftos sült oldalas és a selymesen paradicsomos káposzta találkozik, pont annyi édességgel és savval, amennyi tökéletes egyensúlyt ad. A karamellizált cukor, a kömény és a paradicsom hármasa igazi ízbomba, amitől még az is repetázni fog, aki egyébként „nem főzelékes típus”.

Hozzávalók

4 főre
750 g
sertésoldalas
bors
2 tk
őrölt kömény
1 ek
paradicsompüré
200 g
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
200 ml
víz
A főzelékhez
1.2 kg
fejes káposzta
(tisztított súly)
40 g
kristálycukor
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 tk
őrölt kömény
500 g
passata
200 g
paradicsompüré
1 tk
fűszerpaprika
50 g
finomliszt

Elkészítés

  1. Az oldalast csontonként feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a köménnyel és bekenjük a paradicsompürével.

  2. Egy fémtepsi aljára szedjük a zsírt és közepes lángra rakva felolvasztjuk, majd beleszórjuk a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát. 

  3. Rápakoljuk a befűszerezett húst, és öntünk a tepsibe 200 ml vizet. Lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 1 órára, majd leszedjük a fóliát és további 1 órán át sütjük. 

  4. A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy jó nagy edényben elkezdjük karamellizálni a kristálycukrot. Mikor a cukor szép barna, rádobjuk a zsírt és a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma szépen összeesett, sózzuk és hozzáadjuk a köményt is. 

  5. Felöntjük egy kevés vízzel, belerakjuk a felszeletelt káposztát és elkezdjük párolni.
    Nagyjából 5 perc párolás után hozzáadjuk a passatát és a paradicsompürét is elkeverjük benne, felforraljuk, majd a tetejére szórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, majd puhára pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, cukorral és sóval beállítjuk az ízeket.

  6. Ezután a lisztet kikeverjük annyi vízzel, hogy nagyjából palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, és folyamatos kevergetés mellett a főzelékhez öntjük. Kiforraljuk, és készen is vagyunk. A sült oldalassal tálaljuk a főzeléket. 


5-fozelek-5-feltet-29
Paradicsomos káposzta sült oldalassal (Fotó: Street Kitchen)

Ez az étel maga a vasárnapi ebéd definíciója: lassan sül, illatos, szaftos, és minden falatja a házias magyar konyha dicsérete. A ropogósra sült oldalas és a paradicsomos káposzta párosa nemcsak a klasszikus ízek rajongóit győzi meg, hanem mindenkit, aki szereti, ha egy fogás egyszerre komfortos és karakteres.

Ha bejött a paradicsomos káposzta sült oldalassal, mutatunk még pár olyan házias kedvencet, amik ugyanebből a „vasárnapi ebéd, de hétköznap is jöhetne” kategóriából valók:

Ha tetszett a paradicsomos káposzta sült oldalassal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése