A rackapörkölt elkészítéséhez a pörkölthúst kb. 3 centis darabokra vágjuk. Zsírt forrósítunk egy lábasban, erős lángon 3-4 perc alatt kérgesítjük a húst, majd kivesszük egy tálba. Mehet a lábasba a finomra vágott vöröshagyma, a fokhagyma és a babérlevél. Ezeket is 2-3 perc alatt lepirítjuk.
Visszatesszük a húst a lábasba, majd hozzáadjuk a daráltpaprika-krémet, a lecsót és a fűszerpaprikát. 1-2 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, szerecsendióval és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
Időnként megkevergetve és a vizet pótolva, addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ez függ az állat korától, a hús minőségétől, de én ezt a pörköltet kb. 2,5 órán át főztem. Az utolsó 1/3 részben már nem kell annyi vizet önteni rá, hogy ellepje a húst. Nem baj, ha itt-ott kikandikál egy-egy szép darab husi, esetleg csont az egyre sűrűsödő szaftból.
A legvégén felöntjük a vörösborral és további 5 perc főzés után lekapcsoljuk a tűzhelyet. Krumplipürével tálaljuk.

Elkészítési idő: 3 óra