Cukkini receptek

Sonkás-cukkinislepény

Sonkás-cukkinis lepény
Sonkás-cukkinis lepény

Hozzávalók
25 g
élesztő
250 ml
tej
2 ek
étolaj
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
12 g
A töltelékhez
2 db
cukkini
(250 g/db)
1 db
tojás
50 g
tejföl
200 g
trappista
200 g
szeletelt gépsonka
bors
2 gerezd
fokhagyma
A tetejére
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A sonkás-cukkinis lepény tésztájához minden alapanyagot egy dagasztógép üstjébe rakunk, és 6-8 percig dolgoztatjuk a gépet, amíg egynemű tésztát kapunk. Utána lefedve, langyos helyen 30 percig kelesztjük.  

  2. A töltelékhez a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és 5 perc után alaposan kinyomkodjuk a levét. A cukkinihez adjuk a tojást, a tejfölt, a lereszelt sajtot és a felcsíkozott sonkát. Borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az egészet jól összekeverjük. 

  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindkettőt 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk.

  4. Az egyik lapot átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, megpakoljuk a töltelékkel úgy, hogy a széleken maradjon 1 cm, amit lekenünk tojással. Ráemeljük a másik tésztalapot, a széleit kissé összenyomkodjuk, majd egy derelyevágóval levágjuk, hogy csinos legyen, és még 15 percig kelesztjük. 

  5. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy lekenjük a felvert tojással a lepény tetejét és villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, míg szép ropogósra sül a tészta.

www.streetkitchen.hu

Ha már nem tudsz mit kitalálni a cukkiniből, készítsd el ezt a lepényt, szerintem még azoknak is ízleni fog, akik nem igazán szeretik a cukkinit. Tökéletes reggelire, tízóraira, uzsira, vacsira. Szóval kb. bármikor. :D

Ha gyorsan szeretnél valami finomat az asztalra varázsolni, ez a sonkás-cukkinis lepény tökéletes választás! A cukkini frissessége és a sonka sós íze remekül kiegészítik egymást, így egy könnyed, mégis laktató fogást kapsz.

Hozzávalók

6 főre
25 g
élesztő
250 ml
tej
2 ek
étolaj
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
12 g
A töltelékhez
2 db
cukkini
(250 g/db)
1 db
tojás
50 g
tejföl
200 g
trappista
200 g
szeletelt gépsonka
bors
2 gerezd
fokhagyma
A tetejére
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A sonkás-cukkinis lepény tésztájához minden alapanyagot egy dagasztógép üstjébe rakunk, és 6-8 percig dolgoztatjuk a gépet, amíg egynemű tésztát kapunk. Utána lefedve, langyos helyen 30 percig kelesztjük.  

  2. A töltelékhez a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és 5 perc után alaposan kinyomkodjuk a levét. A cukkinihez adjuk a tojást, a tejfölt, a lereszelt sajtot és a felcsíkozott sonkát. Borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az egészet jól összekeverjük. 

  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen mindkettőt 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk.

  4. Az egyik lapot átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, megpakoljuk a töltelékkel úgy, hogy a széleken maradjon 1 cm, amit lekenünk tojással. Ráemeljük a másik tésztalapot, a széleit kissé összenyomkodjuk, majd egy derelyevágóval levágjuk, hogy csinos legyen, és még 15 percig kelesztjük. 

  5. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy lekenjük a felvert tojással a lepény tetejét és villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, míg szép ropogósra sül a tészta.

Ha tetszett a Sonkás-cukkinis lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept