A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut.
Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, a vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk és letakarva 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd mindegyiket egy kevés olajjal lekent munkafelületen kb. 1,5 mm vékonyra, háromszög formájúra nyújtjuk.
A háromszögeket megszórjuk felcsíkozott sonkával és a szélesebb oldalától a csúcsa felé haladva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és letakarva további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel, megszórjuk a szezámmaggal, és mehet is 12-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre.
Sonkáskeltkifli
Megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy mitől jó egy kifli, és ezt a választ kaptam: „Egy igazán jó kifli attól lesz finom, hogy kívül ropogós, belül pedig puha és foszlós.” Hát jelentem, ez mind igaz erre a kiflire, ráadásul még sonka is van benne!
Ezek a házi kiflik egyszerű alapanyagokból készülnek, mégis nagyon finomak. A puha tészta és a sonkás töltelék gyorsan a család kedvencévé válik.
Hozzávalók
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut.
Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, a vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk és letakarva 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd mindegyiket egy kevés olajjal lekent munkafelületen kb. 1,5 mm vékonyra, háromszög formájúra nyújtjuk.
A háromszögeket megszórjuk felcsíkozott sonkával és a szélesebb oldalától a csúcsa felé haladva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és letakarva további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel, megszórjuk a szezámmaggal, és mehet is 12-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre.

A sonkás kelt kifli receptjén túl is vannak még szuper péksütijeink. Mutatunk hármat:
Ha tetszett a Sonkás kelt kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!