Pékség

Sonkáskeltkifli

Sonkás kelt kifli

Hozzávalók
350 ml
tej
30 g
friss élesztő
25 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 tk
30 g
puha vaj
50 ml
étolaj
A töltelékhez
100 g
prágai sonka
A tetejére
2 tk
szezámmag

Elkészítés
  1. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut.

  2. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, a vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk és letakarva 40 percig kelesztjük. 

  3. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd mindegyiket egy kevés olajjal lekent munkafelületen kb. 1,5 mm vékonyra, háromszög formájúra nyújtjuk.

  4. A háromszögeket megszórjuk felcsíkozott sonkával és a szélesebb oldalától a csúcsa felé haladva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és letakarva további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel, megszórjuk a szezámmaggal, és mehet is 12-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre.

www.streetkitchen.hu

Megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy mitől jó egy kifli, és ezt a választ kaptam: „Egy igazán jó kifli attól lesz finom, hogy kívül ropogós, belül pedig puha és foszlós.” Hát jelentem, ez mind igaz erre a kiflire, ráadásul még sonka is van benne!

Ezek a házi kiflik egyszerű alapanyagokból készülnek, mégis nagyon finomak. A puha tészta és a sonkás töltelék gyorsan a család kedvencévé válik.

Hozzávalók

8 darabhoz
350 ml
tej
30 g
friss élesztő
25 g
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 tk
30 g
puha vaj
50 ml
étolaj
A töltelékhez
100 g
prágai sonka
A tetejére
2 tk
szezámmag

Elkészítés

  1. A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut.

  2. Közben egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, a vajat és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, ruganyos szerkezetű, gombóccá formázzuk és letakarva 40 percig kelesztjük. 

  3. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle, letakarva 10 percig pihentetjük, majd mindegyiket egy kevés olajjal lekent munkafelületen kb. 1,5 mm vékonyra, háromszög formájúra nyújtjuk.

  4. A háromszögeket megszórjuk felcsíkozott sonkával és a szélesebb oldalától a csúcsa felé haladva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és letakarva további 30 percig kelesztjük, majd lekenjük kevés vízzel, megszórjuk a szezámmaggal, és mehet is 12-14 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre.

Ha tetszett a Sonkás kelt kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept