A padlizsánt félbevágjuk, bevagdossuk és besózzuk, majd félrerakjuk 5 percre.
Felkockázzuk a sárgarépát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd elkeverjük egy tálban az olajjal, sóval, borssal, a kakukkfűvel és a zsályával. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, mellé rakjuk a padlizsánt is, amiről előzőleg már lemostuk a sót, és meglocsoljuk egy kevés olajjal.
190 fokos sütőbe dobjuk 45 percre. Utána egy aprítógépbe tesszük a zöldségeket, a padlizsán húsát belekanalazzuk, a héját kidobjuk. Hozzáadjuk a durvára vágott bazsalikomot is és krémesre turmixoljuk.
Hűtőben pár napig eláll a kence, de használjátok fel minél előbb.
Szendvicskrémsültzöldségekből
Krémes, füstös, tele mediterrán ízekkel! A sült zöldségekből készült szendvicskrém igazi vitaminbomba, amely egyszerre könnyű és ínycsiklandó. Kenheted pirítósra, viheted magaddal szendvicsben, vagy mártogatósnak is tökéletes – minden falatban benne van a friss bazsalikom és a sült zöldségek gazdag aromája.

Vega
Laktózmentes
Vegán
A sült zöldségekből készült szendvicskrém nemcsak finom, hanem rendkívül sokoldalú is, és néhány apró trükkel még ízletesebbé teheted. A padlizsánt például érdemes megszurkálni, mielőtt beteszed a sütőbe, így a gőz könnyebben távozik belőle, és nem reped szét sütés közben. Ha a kaliforniai paprikát addig sütöd, amíg kissé megfeketedik a héja, utána könnyedén lehúzható, és sokkal füstösebb, karakteresebb ízt kapsz. A sárgarépát és a vöröshagymát célszerű nagyobb darabokban sütni, mert így nem száradnak ki, hanem kívül karamellizálódnak, belül viszont szaftosak maradnak. A paradicsomot különösen jó trükk félbevágva, sóval megszórva sütni, mert így koncentrálódik az íze, és a krémbe keverve édeskés-savanykás egyensúlyt ad.
Ha igazán krémes állagot szeretnél, turmixolás közben adhatsz hozzá pár csepp citromlevet és egy kevés extra szűz olívaolajat – ettől frissebb és lágyabb lesz a textúrája. A bazsalikomot mindig a végén tedd bele, mert a hő könnyen elnyomja az aromáját, frissen viszont a szendvicskrém szinte „feléled” tőle. Ha pikánsabb változatot készítenél, egy kevés chili vagy füstölt paprika is feldobja.
Hozzávalók
Elkészítés
A padlizsánt félbevágjuk, bevagdossuk és besózzuk, majd félrerakjuk 5 percre.
Felkockázzuk a sárgarépát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd elkeverjük egy tálban az olajjal, sóval, borssal, a kakukkfűvel és a zsályával. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, mellé rakjuk a padlizsánt is, amiről előzőleg már lemostuk a sót, és meglocsoljuk egy kevés olajjal.
190 fokos sütőbe dobjuk 45 percre. Utána egy aprítógépbe tesszük a zöldségeket, a padlizsán húsát belekanalazzuk, a héját kidobjuk. Hozzáadjuk a durvára vágott bazsalikomot is és krémesre turmixoljuk.
Hűtőben pár napig eláll a kence, de használjátok fel minél előbb.

Fun fact: a padlizsánt sok helyen „a szegények húsának” hívták, mert annyira laktató és húsra emlékeztető állaga van. A mediterrán konyhában évszázadok óta alapzöldség, de Indiában is rengeteg padlizsános étel létezik, hiszen valójában Ázsiából származik. Érdekesség még, hogy a sült paprika és padlizsán párosát világszerte megtaláljuk különböző formákban – gondolj csak a közel-keleti baba ganoush-ra vagy a balkáni ajvárra. Ez a szendvicskrém tehát nemcsak egy egyszerű kence, hanem egy kis gasztronómiai körutazás is, ami minden falatban hozza a nyár és a mediterrán konyha hangulatát.
A szendvicskrém sült zöldségekből ezekkel a pékárukkal tökéletes párost alkotnak:
Ha tetszett a szendvicskrém sült zöldségekből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!