A szilvás csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a tésztához való lisztet, kristálycukrot és sót, majd félretesszük.
Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt. Ezt ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 20 percig.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és egy kb. 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük a szilvalekvárral, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, amíg a duplájára nő.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Közben a mázhoz a porcukrot összekeverjük a tejjel, és a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.
Szilváscsiga
Biztos nektek is van még a nagyi lekvárjából egy üveggel a spájzban. Ideje elővenni és elkészíteni ezt a pihepuha csiguszt.
A szilvás csiga a fahéjas és kakaós unokatestvére, aki nyár végén–ősz elején bukkan fel, és egy kis savanykás gyümölcsösséggel bolondítja meg a jól ismert csigás élményt. Használhatod hozzá bármelyik lekvárodat, illetve ezzel a tésztával például pizzás csigákat is készíthetsz, amiket a sütés utolsó 5 percében szórj meg reszelt sajttal.
Hozzávalók
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A szilvás csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a tésztához való lisztet, kristálycukrot és sót, majd félretesszük.
Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a friss élesztőt. Ezt ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 20 percig.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és egy kb. 35×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük a szilvalekvárral, és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60 percig, amíg a duplájára nő.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Közben a mázhoz a porcukrot összekeverjük a tejjel, és a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.

Ha még fokoznád, egy kis vaníliás cukor vagy reszelt narancshéj is mehet a tésztába vagy a töltelékbe. Sütés után jöhet a kötelező cukormáz vagy porcukor, de önmagában is hibátlan. Melegen a legjobb, de hidegen is megállja a helyét – és ha marad (bár ez ritka), másnap reggelire újramelegítve újra olyan, mintha frissen jött volna ki a sütőből.
Ha tetszett a Szilvás csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!