Street Kitchen

Tavaszizöldségesrizottó

Tavaszi zöldséges rizottó

Hozzávalók
4 ek
olívaolaj
50 g
salottahagyma
6 gerezd
fokhagyma
160 g
rizottórizs
50 ml
fehérbor
só, bors
600 ml
zöldségalaplé vagy víz
100 g
zöld spárga
100 g
zöldborsó
100 g
bébiparaj
4 szál
újhagyma
0.5 csokor
petrezselyemzöld + a tálaláshoz
0.5 csokor
kapor + a tálaláshoz
60 g
parmezán
3 db
piros koktélparadicsom
3 db
sárga koktélparadicsom
60 g
vaj

Elkészítés

A tavaszi zöldséges rizottó elkészítéséhez első lépésként egy lábasban, közepes hőmérsékleten, olajon megfuttatjuk 1 perc alatt a finomra vágott salottahagymát és a szeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, amit csak átmelegítünk a hagymákkal, felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk és elpárologtatjuk a folyadékot. Majd merőkanállal adagolva az alaplevet, hogy éppen csak ellepje a rizst, elkezdjük megfőzni, és közben folyamatosan rázogatjuk az edényt. Jobb elkerülni a kevergetést, hogy a rizsszemek ne törjenek össze. 

A spárgát előkészítjük, úgy, hogy az aljánál letörjük a fás részt, lekapargatjuk a szárán lévő levélkéket, és 2 cm-es darabokra vágjuk. 

Mikor a rizs félkész állapotban van, hozzáadjuk a spárgát, a zöldborsót és készre főzzük a rizzsel, ügyelve arra, hogy a rizsnek legyen még egy kis harapása. Nem kemény, csak ne legyen “tejberizs”. 

Ha minden megpuhult, hozzákeverjük a parajleveleket, a karikákra vágott újhagymát, a finomra vágott petrezselymet és kaprot, a vajat és a reszelt parmezán kétharmadát. Ezt a folyamatot már a tűzről lehúzva csináljuk addig, míg a vaj fel nem oldódott. Egy jó szaftos, kissé folyós állagú rizottó a cél. 

Tányérba szedjük, körberakjuk felezett koktélparadicsomokkal, pár levél petrezselyemmel és kaporral, majd megszórjuk a maradék reszelt parmezánnal. 

Tavaszi zöldséges rizottó tányérban
Tavaszi zöldséges rizottó (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

A tavaszi zöldséges rizottó mellett van még bőven rizottó receptünk, és nem tartjuk magunkban! Itt is van még három!

Cukkinis rizottó

Csirkés-gombás rizottó

Spenótos rizottó

www.streetkitchen.hu

Használjuk ki, hogy itt a tavasz és dobjunk össze egy rizottót, amit a kert legjava ad ilyenkor. Így lesz igazán ZÖLDséges rizottó.

Hozzávalók

2 főre
4 ek
olívaolaj
50 g
salottahagyma
6 gerezd
fokhagyma
160 g
rizottórizs
50 ml
fehérbor
só, bors
600 ml
zöldségalaplé vagy víz
100 g
zöld spárga
100 g
zöldborsó
100 g
bébiparaj
4 szál
újhagyma
0.5 csokor
petrezselyemzöld + a tálaláshoz
0.5 csokor
kapor + a tálaláshoz
60 g
parmezán
3 db
piros koktélparadicsom
3 db
sárga koktélparadicsom
60 g
vaj

A tavaszi zöldséges rizottó elkészítéséhez első lépésként egy lábasban, közepes hőmérsékleten, olajon megfuttatjuk 1 perc alatt a finomra vágott salottahagymát és a szeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, amit csak átmelegítünk a hagymákkal, felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk és elpárologtatjuk a folyadékot. Majd merőkanállal adagolva az alaplevet, hogy éppen csak ellepje a rizst, elkezdjük megfőzni, és közben folyamatosan rázogatjuk az edényt. Jobb elkerülni a kevergetést, hogy a rizsszemek ne törjenek össze. 

A spárgát előkészítjük, úgy, hogy az aljánál letörjük a fás részt, lekapargatjuk a szárán lévő levélkéket, és 2 cm-es darabokra vágjuk. 

Mikor a rizs félkész állapotban van, hozzáadjuk a spárgát, a zöldborsót és készre főzzük a rizzsel, ügyelve arra, hogy a rizsnek legyen még egy kis harapása. Nem kemény, csak ne legyen “tejberizs”. 

Ha minden megpuhult, hozzákeverjük a parajleveleket, a karikákra vágott újhagymát, a finomra vágott petrezselymet és kaprot, a vajat és a reszelt parmezán kétharmadát. Ezt a folyamatot már a tűzről lehúzva csináljuk addig, míg a vaj fel nem oldódott. Egy jó szaftos, kissé folyós állagú rizottó a cél. 

Tányérba szedjük, körberakjuk felezett koktélparadicsomokkal, pár levél petrezselyemmel és kaporral, majd megszórjuk a maradék reszelt parmezánnal. 

Tavaszi zöldséges rizottó tányérban
Tavaszi zöldséges rizottó (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

A tavaszi zöldséges rizottó mellett van még bőven rizottó receptünk, és nem tartjuk magunkban! Itt is van még három!

Cukkinis rizottó

Csirkés-gombás rizottó

Spenótos rizottó

Ha tetszett a Tavaszi zöldséges rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept