Street Kitchen

Tejfölöshúsgombócleves

Tejfölös húsgombócleves

Hozzávalók
A húsgombóchoz
500 g
darált pulykahús
só, bors
1 db
tojás
0.5 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
A leveshez
60 ml
étolaj
0.5 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
só, bors
150 g
fagyasztott zöldborsó
1 csokor
kapor
1 tk
fűszerpaprika
2 l
zöldségalaplé
4 db
babérlevél
1 db
burgonya
(200 g/db)
200 g
tejföl
1 ek
finomliszt
1 ek
10%-os ecet
2 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A tejfölös húsgombócleves elkészítéséhez első lépésként a darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Az egészet alaposan összekeverjük és hűtőbe rakjuk pihenni kb. 30 percre. 

A leveshez olajat hevítünk egy nagy lábosban és elkezdjük benne dinsztelni a finomra vágott hagymát. Egy perc után jöhet hozzá a felkockázott répa és fehérrépa. Sózzuk, borsozzuk és 5 percig pároljuk közepes lángon, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Beleszórjuk az aprított kaprot és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük zöldségalaplével. Beledobjuk a babérleveleket és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. 

A húsból kisebb gombócokat formázunk és a felkockázott krumplival együtt a leveshez adjuk. Mikor a krumpli is megpuhult, a tejfölt kikeverjük a liszttel és kb. 200 ml vízzel, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, ecettel ízesítjük és tálalás előtt hozzáadjuk az aprított petrezselymet is. 

Tejfölös húsgombócleves tányérban
Tejfölös húsgombócleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetési idő: 30 perc

A tejfölös húsgombócleves után megjött a kedved még több tuti leveshez? Rajtunk nem múlik, íme még három recept!

Póréhagymás burgonyakrémleves

Fűszeres gombaleves

Krumplileves sült baconnel

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Milyen egy igazán frankó, tavaszias tejfölös húsgombócleves? Kapaszkodj, mert itt és most megmutatjuk, hogyan készítheted el!

Hozzávalók

6 adaghoz
A húsgombóchoz
500 g
darált pulykahús
só, bors
1 db
tojás
0.5 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
A leveshez
60 ml
étolaj
0.5 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
só, bors
150 g
fagyasztott zöldborsó
1 csokor
kapor
1 tk
fűszerpaprika
2 l
zöldségalaplé
4 db
babérlevél
1 db
burgonya
(200 g/db)
200 g
tejföl
1 ek
finomliszt
1 ek
10%-os ecet
2 csokor
petrezselyem

A tejfölös húsgombócleves elkészítéséhez első lépésként a darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Az egészet alaposan összekeverjük és hűtőbe rakjuk pihenni kb. 30 percre. 

A leveshez olajat hevítünk egy nagy lábosban és elkezdjük benne dinsztelni a finomra vágott hagymát. Egy perc után jöhet hozzá a felkockázott répa és fehérrépa. Sózzuk, borsozzuk és 5 percig pároljuk közepes lángon, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Beleszórjuk az aprított kaprot és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük zöldségalaplével. Beledobjuk a babérleveleket és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. 

A húsból kisebb gombócokat formázunk és a felkockázott krumplival együtt a leveshez adjuk. Mikor a krumpli is megpuhult, a tejfölt kikeverjük a liszttel és kb. 200 ml vízzel, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, ecettel ízesítjük és tálalás előtt hozzáadjuk az aprított petrezselymet is. 

Tejfölös húsgombócleves tányérban
Tejfölös húsgombócleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Pihentetési idő: 30 perc

A tejfölös húsgombócleves után megjött a kedved még több tuti leveshez? Rajtunk nem múlik, íme még három recept!

Póréhagymás burgonyakrémleves

Fűszeres gombaleves

Krumplileves sült baconnel

Ha tetszett a Tejfölös húsgombócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept