A tejfölös húsgombócleves elkészítéséhez első lépésként a darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Az egészet alaposan összekeverjük és hűtőbe rakjuk pihenni kb. 30 percre.
A leveshez olajat hevítünk egy nagy lábosban és elkezdjük benne dinsztelni a finomra vágott hagymát. Egy perc után jöhet hozzá a felkockázott répa és fehérrépa. Sózzuk, borsozzuk és 5 percig pároljuk közepes lángon, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Beleszórjuk az aprított kaprot és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük zöldségalaplével. Beledobjuk a babérleveleket és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak.
A húsból kisebb gombócokat formázunk és a felkockázott krumplival együtt a leveshez adjuk. Mikor a krumpli is megpuhult, a tejfölt kikeverjük a liszttel és kb. 200 ml vízzel, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, ecettel ízesítjük és tálalás előtt hozzáadjuk az aprított petrezselymet is.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Pihentetési idő: 30 perc