Street Kitchen

Thaizöldcurrylevesházifűszerpasztával

Thai zöld curry leves házi fűszerpasztával

Hozzávalók
A zöld curry pasztához
1 ek
római kömény
1 ek
koriandermag
1 tk
egész bors
5 db
thai zöld chili
4 db
jalapeno paprika
1 ek
6 gerezd
fokhagyma
3 - 4 szál
újhagyma
1 csokor
korianderzöld
1 szál
ázsiai citromnád
A leveshez
2 - 3 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 - 3 gerezd
fokhagyma
2 nagy ek
az elkészült zöld curry pasztából
1 diónyi
riss gyömbér
400 ml
kókusztej
200 g
marhahátszín
1 - 2
kaffír lime levél és/vagy 1 lime
200 g
kelbimbó
300 g
édesburgonya
100 g
bébispenót
4 dl
zöldség alaplé
1 tk
nádcukor
1 tk
halszósz

Elkészítés

Elkészítjük a currypasztát: egy száraz serpenyőben lepirítjuk a római köményt, a borsot és a koriandermagot, majd egy mozsárban összezúzzuk őket.

A jalapenonak és chilipaprikáknak eltávolítjuk az erezetét, (ha csípősre szeretnénk, maradhat persze) majd darabokra vágjuk őket. A mozsárból félretesszük a száraz fűszereket és a helyükre öntjük az összevágott paprikát. Egy jó evőkanálnyi só hozzáadása után pépesre zúzzuk. A pépet szintén félretesszük és a mozsárban  a fokhagymát és az újhagymát is összetörjük az apróra vágott korianderszárral és a karikára vágott citromnáddal együtt. Ezek után az összes pépesített zöldséget és fűszerkeveréket elkeverjük egymással. Ezzel kész is a zöld currypaszta.

Összedobjuk a levest: egy wokban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a hagymát a fokhagymával. Ezután hozzáadjuk a zöld currypasztát és az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt friss gyömbért is, majd felöntjük kevés kókusztejjel, alaposan összekeverjük és ezzel kész is a levesalap. Vékony csíkokra vágjuk a marhahátszínt és a levesalaphoz adjuk, ahol pár perc alatt megfő, ezalatt belereszeljük a lime héját, illetve hozzáadjuk a kaffír lime levelet, ha az is van. Az apró kockákra vágott édesburgonyát és a kelbimbót a leveshez adjuk majd felöntjük a maradék kókusztejjel és az alaplével. Halszósszal és kevés barna cukorral ízesítjük, és gyorsan összeforraljuk az egészet. Utolsó lépésként egy marék spenótot is hozzáforgatunk, a kész levest pedig friss korianderzölddel és thai chili karikákkal tálaljuk.

Ha még nem lenne elég az ázsiai ízekből, akkor próbáljátok ki a kínai pirított gőzgombóc receptünket, ötfűszeres-marhahúsos töltelékkel.

www.streetkitchen.hu

Akár azt is mondhatnánk, hogy ez a thai gulyásleves, annyira nem is erőltetett az asszociáció, hiszen egy igazán cuccos, fűszeres, húsos levesről van szó. Tartalmaz pár egzotikusabb hozzávalót, amit ha nem is a sarki éjjel-nappaliban, de egy jobban felszerelt szupermarketben mindenképp megtaláltok.

Hozzávalók

4 adaghoz
A zöld curry pasztához
1 ek
római kömény
1 ek
koriandermag
1 tk
egész bors
5 db
thai zöld chili
4 db
jalapeno paprika
1 ek
6 gerezd
fokhagyma
3 - 4 szál
újhagyma
1 csokor
korianderzöld
1 szál
ázsiai citromnád
A leveshez
2 - 3 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 - 3 gerezd
fokhagyma
2 nagy ek
az elkészült zöld curry pasztából
1 diónyi
riss gyömbér
400 ml
kókusztej
200 g
marhahátszín
1 - 2
kaffír lime levél és/vagy 1 lime
200 g
kelbimbó
300 g
édesburgonya
100 g
bébispenót
4 dl
zöldség alaplé
1 tk
nádcukor
1 tk
halszósz

Elkészítjük a currypasztát: egy száraz serpenyőben lepirítjuk a római köményt, a borsot és a koriandermagot, majd egy mozsárban összezúzzuk őket.

A jalapenonak és chilipaprikáknak eltávolítjuk az erezetét, (ha csípősre szeretnénk, maradhat persze) majd darabokra vágjuk őket. A mozsárból félretesszük a száraz fűszereket és a helyükre öntjük az összevágott paprikát. Egy jó evőkanálnyi só hozzáadása után pépesre zúzzuk. A pépet szintén félretesszük és a mozsárban  a fokhagymát és az újhagymát is összetörjük az apróra vágott korianderszárral és a karikára vágott citromnáddal együtt. Ezek után az összes pépesített zöldséget és fűszerkeveréket elkeverjük egymással. Ezzel kész is a zöld currypaszta.

Összedobjuk a levest: egy wokban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a hagymát a fokhagymával. Ezután hozzáadjuk a zöld currypasztát és az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt friss gyömbért is, majd felöntjük kevés kókusztejjel, alaposan összekeverjük és ezzel kész is a levesalap. Vékony csíkokra vágjuk a marhahátszínt és a levesalaphoz adjuk, ahol pár perc alatt megfő, ezalatt belereszeljük a lime héját, illetve hozzáadjuk a kaffír lime levelet, ha az is van. Az apró kockákra vágott édesburgonyát és a kelbimbót a leveshez adjuk majd felöntjük a maradék kókusztejjel és az alaplével. Halszósszal és kevés barna cukorral ízesítjük, és gyorsan összeforraljuk az egészet. Utolsó lépésként egy marék spenótot is hozzáforgatunk, a kész levest pedig friss korianderzölddel és thai chili karikákkal tálaljuk.

Ha még nem lenne elég az ázsiai ízekből, akkor próbáljátok ki a kínai pirított gőzgombóc receptünket, ötfűszeres-marhahúsos töltelékkel.

Ha tetszett a Thai zöld curry leves házi fűszerpasztával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept