Ez egy elég megúszós módja a tiramisunak. Az elkészítését azzal kezdjük, hogy egy robotgéppel felverjük a hideg tejszínt a porcukorral, és óvatosan beleforgatjuk a mascarponét, majd a vaníliaaromát.
A kávét elkeverjük a rummal, és megmártjuk benne a babapiskótákat, majd elkezdünk rétegezni.
Mascarponés krém, babapiskóta, mascarponés krém, babapiskóta, majd egy réteg mascarponés krémmel zárjuk. Ezután mehet minimum 4 órára a hűtőbe, végül megszórjuk kakaóporral és tálalhatjuk is.
Tiramisutojásnélkül
A tojás nélküli tiramisu igazi megúszós desszert, amit percek alatt összedobhatsz, mégis olyan, mintha egy olasz cukrászdából került volna az asztalodra. Krémes, kávés, rumos és elképesztően lágy – pont annyira bűnösen finom, mint az eredeti, csak épp kevesebb macerával.
Tojásmentes
Ez a tojás nélküli tiramisu recept tökéletes alternatíva azoknak, akik szeretik a klasszikus olasz desszerteket, de nem akarnak nyers tojással bajlódni. A mascarpone és a tejszín együtt adja azt a selymes, légies textúrát, amitől a tiramisu olyan ellenállhatatlan. A kávé és a rum keveréke igazi olasz életérzést hoz, a tetején lévő kesernyés kakaó pedig tökéletesen ellensúlyozza a krém édességét. Ez a verzió egyszerű, biztonságos és garantáltan „vidíts fel” hatású – ahogy a neve is ígéri.
Hozzávalók
Elkészítés
Ez egy elég megúszós módja a tiramisunak. Az elkészítését azzal kezdjük, hogy egy robotgéppel felverjük a hideg tejszínt a porcukorral, és óvatosan beleforgatjuk a mascarponét, majd a vaníliaaromát.
A kávét elkeverjük a rummal, és megmártjuk benne a babapiskótákat, majd elkezdünk rétegezni.
Mascarponés krém, babapiskóta, mascarponés krém, babapiskóta, majd egy réteg mascarponés krémmel zárjuk. Ezután mehet minimum 4 órára a hűtőbe, végül megszórjuk kakaóporral és tálalhatjuk is.

Tippek, trükkök, fun factek:
A tiramisu minden bizonnyal az egyik legismertebb olasz desszert a világon, és érdekes módon a története nem is olyan régre nyúlik vissza, mint sok más klasszikus édességé. A ’60-as években Veneto tartományban született meg, és azóta lett világszerte ikonikus desszert. A név szó szerint azt jelenti: „vidíts fel”, ami tökéletesen leírja, milyen hatása van a kávés-rumos, krémes rétegeknek egy hosszú nap után.
A hagyományos tiramisuban a tojásnak kulcsszerepe van: a sárgáját a krémhez használják, a fehérjét pedig habbá verve lazítják. Sokakat viszont ez visszatart, mert félnek a nyers tojás fogyasztásától, vagy egyszerűen macerásnak tartják. A tojás nélküli verzió éppen ezért zseniális: a hideg tejszín felverve megadja ugyanazt a légies könnyedséget, a mascarpone pedig hozza a selymes állagot. Így a végeredmény semmivel sem kevésbé autentikus, csak egyszerűbb és biztonságosabb.
Egy másik érdekesség, hogy Olaszországban nincs is „egy igaz” receptje a tiramisunak. Régiónként eltér, ki milyen arányban használ mascarponét, cukrot, vagy éppen alkoholt. Van, ahol Marsalával készítik, máshol rummal vagy Amarettóval. A kávé is fontos kérdés: a legjobb, ha eszpresszót használsz, mert az intenzív íz szépen átjárja a babapiskótát. Ha koffeinmentes verziót szeretnél, nyugodtan cserélheted koffeinmentes kávéra, így akár gyerekbarát változat is készülhet.
A babapiskóta választása sem mindegy. A klasszikus Savoiardi piskóta szilárdabb, ezért jobban bírja a kávés áztatást. Ha túl sok ideig hagyod a kávéban, könnyen szétázik, ezért a titok az, hogy csak egy pillanatra mártsd bele, különben a desszert rétegei elveszítik a tartásukat.
A mascarpone igazi olasz alapanyag, de ha szeretnél kísérletezni, készíthetsz könnyedebb verziót ricottával vagy görög joghurttal, esetleg keverheted a mascarponét tejszínnel, hogy lágyabb textúrát kapj. Ez nemcsak pénztárcabarátabb lehet, hanem frissebb ízt is ad a desszertnek.
A kakaópor nemcsak dekoráció, hanem az ízek egyensúlyának fontos része. A kesernyés kakaó szépen ellensúlyozza a krém édességét, és megadja azt a keserédes lezárást, ami miatt a tiramisu ennyire addiktív. Fun fact, hogy egyes olasz cukrászok szerint a tiramisu akkor az igazi, ha a tetejére szitált kakaópor enyhén nedvesedik a krém hűtése közben, és finoman „beleolvad” a desszert tetejébe.
A tojás nélküli tiramisu tehát nem egy kompromisszumos megoldás, hanem egy egyszerűbb, modernebb alternatíva, ami tökéletes azoknak, akik gyorsan szeretnének látványos desszertet az asztalra varázsolni. Könnyű, krémes, kávés, rumos és minden falatjában benne van az olasz életérzés – nem véletlenül hívják úgy: „vidíts fel”.
Ha odavagy az olasz desszertekért, ezek a verziók is levesznek a lábadról – mind selymes, krémes és ellenállhatatlanul kávés-hangulatú, mint a tiramisu tojás nélkül:
Ha tetszett a tiramisu tojás nélkül receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



