Alapreceptek

Tisztítottvaj(ghí)

Tisztított vaj (ghí)

Hozzávalók
vaj

Elkészítés

A vajat közepes-lassú tűzön megolvasztjuk (nem keverjük meg!), felforraljuk, ezáltal a tejfehérje és a tejcukor kiválik. Az olvadt vaj tetején hab jelenik meg, az aljára pedig lesüllyed a fehérje. A habot óvatosan leszedjük a tetejéről. Ha a lehető legtisztább eredményt akarjuk elérni, akkor a szűrőt egy sajthálóval vagy törlőpapírral béleljük ki, és óvatosan, lassan csorgassuk bele a tiszta zsiradékot, a fehér réteget hátrahagyva az edényben. A tisztított vajat tökéletesen tudjuk használni pirításhoz, mivel megtisztítottuk, a hőtűrő képessége is megváltozott, így nagyon nehezen ég meg.

www.streetkitchen.hu

A ghí (tisztított vaj) egy tradicionális indiai készítmény. Kialakulása arra vezethető vissza, hogy a klíma miatt a vaj nem sokáig állt el, de ezzel a technikával eltávolították a könnyen romló komponenseket, így évekig is tárolható volt.

Hozzávalók

1 adaghoz
vaj

A vajat közepes-lassú tűzön megolvasztjuk (nem keverjük meg!), felforraljuk, ezáltal a tejfehérje és a tejcukor kiválik. Az olvadt vaj tetején hab jelenik meg, az aljára pedig lesüllyed a fehérje. A habot óvatosan leszedjük a tetejéről. Ha a lehető legtisztább eredményt akarjuk elérni, akkor a szűrőt egy sajthálóval vagy törlőpapírral béleljük ki, és óvatosan, lassan csorgassuk bele a tiszta zsiradékot, a fehér réteget hátrahagyva az edényben. A tisztított vajat tökéletesen tudjuk használni pirításhoz, mivel megtisztítottuk, a hőtűrő képessége is megváltozott, így nagyon nehezen ég meg.

Ha tetszett a tisztított vaj (ghí) receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept