Hozzávalók
- 2 fej hagyma (héjával)
- 1 db tyúk (nagy)
- 8 szem egész bors
- 7 l víz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
- 6 szál répa
- 4 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 400 g gomba
- 300 g borsó
- 1 csomag cérnametélt
Hozzávalók
- 2 fej hagyma (héjával)
- 1 db tyúk (nagy)
- 8 szem egész bors
- 7 l víz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
- 6 szál répa
- 4 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 400 g gomba
- 300 g borsó
- 1 csomag cérnametélt
A Újházi-tyúkhúsleves tökéletes indítás egy ünnepi asztalnál. Mint bármelyik húslevest, ezt is lassan kell főzni, de a végeredmény tényleg minden fáradozást megér.
A hagymát jól megmossuk, majd félbevágjuk, és egy száraz serpenyőben maximum lángon feketére sütjük vágott résszel lefelé. Ettől a technikáktól lesz a levesünk gyönyörű, sötét, aranybarna színű.
Az tyúkot szétbontjuk (combok, szárnyak, far-hát, mell, nyak, láb), a szemes borssal, a hagymával, a fokhagymával és a vízzel egy nagy fazékba tesszük, ízlés szerint sózzuk, majd gyöngyözve főzzük 3-4 órán át, néha lehabozzuk a tetejét.
A 3-4 óra letelte után beletesszük a zöldségeket, és addig főzzük gyöngyözve, amíg meg nem főttek, ez kb. 1 óra. Ezután a levesből óvatosan kiszedjük a zöldségeket és a húst, majd egy sűrű szövésű szűrőn és tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük a levest. A gombát felszeleteljük, és a borsóval együtt sós, lobogó vízben 5 perc alatt megfőzzük. A levest a benne főtt zöldségekkel, hússal, gombával, borsóval és főtt cérnametélttel tálaljuk.
Ha tetszett az Újházi-tyúkhúsleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!