Pékség

Vajdaságisós

Vajdasági sós

Hozzávalók
A tésztához
400 g
finomliszt
70 g
sertészsír
1 tk
kristálycukor
250 ml
langyos tej
25 g
friss élesztő
0.5 tk
A töltelékhez
2 db
tojássárgája
150 g
edami sajt
A tetejére
1 db
tojás
1 ek
napraforgómag
70 g
edami sajt
200 g
vaj

Elkészítés

A vajdasági sós első lépéseként a lisztet, a zsírt, a cukrot, a tejet és az élesztőt egy dagasztótálba tesszük, és géppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni. 7 perc dagasztás után hozzáadjuk a sót, és további 2 percig dagasztjuk.

Addig a töltelékhez a szobahőmérsékletű vajban elkeverjük a tojássárgákat, a reszelt sajtot, és megsózzuk. Nem hagyjuk kelni a tésztát, hanem kettészedjük, és kb. 0,5 cm vastag téglalapokra nyújtjuk. Mindkét tésztát megkenjük a vajas krémmel, majd a hosszabbik oldaltól indulva feltekerjük, és 2 cm-es szeleteket vágunk belőle.

Az így kapott kis csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk a napraforgómaggal, illetve a reszelt sajttal, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

vajdasagi-sos
Vajdasági sós (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Sütési idő: 20 perc

www.streetkitchen.hu

Ahogy mindennek, a vajdasági sósnak is sok változata van. És ez így van rendjén. Ki, hogy szeretni. Van, aki háromszögre vágja, van, aki csigára, és van olyan is, aki mini kiflit készít belőle. A lényeg a vajas, sajtos, tojásos töltelékben rejlik.

Hozzávalók

25 darabhoz
A tésztához
400 g
finomliszt
70 g
sertészsír
1 tk
kristálycukor
250 ml
langyos tej
25 g
friss élesztő
0.5 tk
A töltelékhez
2 db
tojássárgája
150 g
edami sajt
A tetejére
1 db
tojás
1 ek
napraforgómag
70 g
edami sajt
200 g
vaj

A vajdasági sós első lépéseként a lisztet, a zsírt, a cukrot, a tejet és az élesztőt egy dagasztótálba tesszük, és géppel vagy kézzel elkezdjük összegyúrni. 7 perc dagasztás után hozzáadjuk a sót, és további 2 percig dagasztjuk.

Addig a töltelékhez a szobahőmérsékletű vajban elkeverjük a tojássárgákat, a reszelt sajtot, és megsózzuk. Nem hagyjuk kelni a tésztát, hanem kettészedjük, és kb. 0,5 cm vastag téglalapokra nyújtjuk. Mindkét tésztát megkenjük a vajas krémmel, majd a hosszabbik oldaltól indulva feltekerjük, és 2 cm-es szeleteket vágunk belőle.

Az így kapott kis csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk a napraforgómaggal, illetve a reszelt sajttal, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

vajdasagi-sos
Vajdasági sós (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Sütési idő: 20 perc

Ha tetszett a Vajdasági sós receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept