Street Kitchen

Annavaníliakrémesfánkja

Anna vaníliakrémes fánkja

Hozzávalók
A tésztához
300 ml
tej
30 g
élesztő
1 ek
cukor
500 g
liszt
1 csipet
2 db
tojássárgája
20 ml
rum
bő olaj a sütéshez
A töltelékhez
10 db
tojássárgája
3 ek
cukor
300 ml
tej
50 g
lágy vaj
1 db
citrom héja
1 ek
rum
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
A tálaláshoz
1 ek
porcukor
5 szem
friss eper
50 g
vaj

Elkészítés

A vaníliakrémes fánk tésztájához a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukor felét. Amíg az élesztő felfut, összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot és a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a rumot és elkezdjük dagasztani. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd langyos helyen, letakarva másfélszeresére kelesztjük.

Közben elkészítjük a tojásos tölteléket, ehhez a tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, és apránként hozzáöntjük a felmelegített tejet. Vízgőz fölött egy gömb keverőtálban elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat, a rumot és a vaníliás cukrot. Ha a krém kellően besűrűsödött, levesszük a gőzről és félrerakjuk kihűlni, majd egy nyomócsöves habzsákba töltjük.  

A tésztát kelés után lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, és tiszta konyharuhával letakarva 10 percig hagyjuk kelni. 

A fánkokat közepesen forró, bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt lefedjük, és miután megfordítjuk őket, levesszük róla a fedőt. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal kiszedjük, és az oldaluknál megtöltjük a tojásos krémmel. Megszórjuk porcukorral és friss epercikkekkel tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra

vaníliakrémes fánk
Anna vaníliakrémes fánkja

www.streetkitchen.hu

Ez volt az a recept, ami az egyik csapatfeladatban volt, és konkrétan nem tudtam volna egyedül elkészíteni. A sütés tőlem nagyon távol áll, de ezt a receptet megszerettem.

Hozzávalók

4 főre
A tésztához
300 ml
tej
30 g
élesztő
1 ek
cukor
500 g
liszt
1 csipet
2 db
tojássárgája
20 ml
rum
bő olaj a sütéshez
A töltelékhez
10 db
tojássárgája
3 ek
cukor
300 ml
tej
50 g
lágy vaj
1 db
citrom héja
1 ek
rum
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
A tálaláshoz
1 ek
porcukor
5 szem
friss eper
50 g
vaj

A vaníliakrémes fánk tésztájához a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukor felét. Amíg az élesztő felfut, összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot és a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a rumot és elkezdjük dagasztani. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd langyos helyen, letakarva másfélszeresére kelesztjük.

Közben elkészítjük a tojásos tölteléket, ehhez a tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, és apránként hozzáöntjük a felmelegített tejet. Vízgőz fölött egy gömb keverőtálban elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat, a rumot és a vaníliás cukrot. Ha a krém kellően besűrűsödött, levesszük a gőzről és félrerakjuk kihűlni, majd egy nyomócsöves habzsákba töltjük.  

A tésztát kelés után lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, és tiszta konyharuhával letakarva 10 percig hagyjuk kelni. 

A fánkokat közepesen forró, bő olajban kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt lefedjük, és miután megfordítjuk őket, levesszük róla a fedőt. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal kiszedjük, és az oldaluknál megtöltjük a tojásos krémmel. Megszórjuk porcukorral és friss epercikkekkel tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra

vaníliakrémes fánk
Anna vaníliakrémes fánkja

Ha tetszett az Anna vaníliakrémes fánkja receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept