A virslis savanyúkáposzta-leves első lépéseként a szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a szintén kis kockákra vágott paprikát, és közepes lángon kb. 5 percig dinszteljük. Felöntjük 100 ml vízzel, majd addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ezt még kétszer megismételjük.
Amikor az utolsó felöntés vize is elpárolgott, és ismét csak pirulnak a dolgok, hozzáadjuk a paprikakrémet, a sűrített paradicsomot, a kb. 2x2 cm-es kockákra vágott krumplit, a karikákra vágott répát, a majoránnát, a köményt, a babérlevelet és a pirospaprikát, majd folyamatosan kevergetve kb. 1 percig pirítjuk.
Felöntjük a 2 liter vízzel, majd amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk. Ha a krumpli és a sárgarépa félig megfőtt, hozzáadjuk az ízlés szerint átmosott savanyú káposztát, majd készre főzzük. Ekkor adjuk hozzá a felkarikázott virslit, és további 3–5 percig főzzük.
A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd egy merőkanállal merünk hozzá 1-2 kanálnyit a levesből, és elkeverjük, hőkiegyenlítést végzünk. A habarást hozzácsorgatjuk a leveshez, még 2 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, és készen is van.

- Elkészítési idő: 40 perc