A virslis taco elkészítését a házi tortillával kezdjük. Ehhez a tortilla hozzávalóit egy tálban alaposan összegyúrjuk, lefóliázzuk és pihenni hagyjuk kb. 20 percet.
Salsa:
Közben elkészítjük a salsát, amihez a vörös- és lila hagymát cikkre vágjuk, a többi zöldséget pedig egészben hagyva egy tűzforró serpenyőben rendesen odapirítunk nekik egy kevés olívaolajon. A jalapenónak levágjuk a szárát, és a megpirult zöldségekkel együtt áttesszük egy késes aprítóba. Mehet hozzá só, bors, az olívaolaj, a koriander, az oregánó és a fél lime leve, majd összeturmixoljuk, de csak úgy, hogy azért maradjanak benne kisebb-nagyobb darabok. A kész salsát tálalásig a hűtőbe tesszük.
Borsóguacamole:
A borsóguacamoléhoz forró vízzel életre keltjük a fagyasztott borsót, azaz 1 percig forrázuk, majd leszűrjük és egy késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lila hagymát, sót, borst, a lime levét, az olívaolajat, a koriandert, és miután krémesre zúztuk, mehet a salsa mellé a hűtőbe.
Tortilla és virslis töltelék:
A tortillatésztánkat 8 db kb. 50 g-os golyóvá formázzuk, majd letakarva addig hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a taco töltelékét. Ehhez összedobjuk a tacofűszerünket: egy tálba mehet a chili, a kömény, a fűszerpaprika, só, bors, a fokhagymapor és az oregánó, és alaposan elkeverjük. Az olívaolajon megpirítjuk a kb. 1 cm-es kockára vágott vörös- és lila hagymát a 0,5 cm vastag karikákra vágott virslivel együtt. Ha már van pörzsanyag, rászórjuk a fűszerkeverékünket, összesütjük kicsit vele és félrehúzzuk.
A tésztagolyókat nyújtófával 1-2 mm vastag körökké formázzuk, majd közepesen magas hőmérsékleten mindkét oldalukat megsütjük egy száraz serpenyőben.
A virslis taco összeállítása:
Jöhet is a taco összeállítása: a házi tortillát megkenjük a salsával, majd mehet bele a hagymás virsli, a borsóguacamole, díszítésnek egy kevés tejföl és koriander, és egy szép lime kifacsart leve. Kiegészítésként forró serpenyőben, olívaolajon pirított fürtös paradicsomot adunk még mellé.

- Elkészítési idő: 40 perc