Egy helyen a legjobb kávé és nagymama tejszínhabos kakaója
A vár alatt meghúzódó Hunyadi János utcába a budapestiek is viszonylag ritkán tévednek be. Pedig sok más mellett a NOS-nak a helyszín az egyik erőssége – mindenképpen ajánlok egy nagy sétát a várnegyedben azoknak, akik amúgy nem szoktak arra járni. Ebben a nyár eleji, turistamentes hangulatban olyan arcát ismerhetjük meg a fővárosnak és Budának, amit eddig még soha.
Két lány, egy hely
Katona Éva és Hitka Viktória ezen a csodás részén laknak a városnak, nem csoda, hogy nagyon szeretik. Éppen ezért, amikor két éve az utcájukban megüresedett egy üzlethelyiség, ahová ők is rendszeresen jártak, elhatározták, hogy átveszik az üzemeltetést ők maguk. Ez éppen kapóra is jött, hiszen mindkettőjüknek vannak saját termékeik.
Évi több év újságírói és sajtós munka után kezdett kötni, létrehozta az Éviköt brandet, ami igen gyorsan sikeres lett. Állítása szerint a kötés teljesen ki tudja kapcsolni, mindennap legalább két órát foglalkozik vele. Ráadásul ez a hobbi különösen jól jött a karantén időszakában. Először menő hajpántokkal és fülvédőkkel indult, de ma már a legszebb és legkacifántosabb pulóvereket és felsőket is megköti. Természetesen ezek is mind kaphatók a NOS-ban.
Betűk a porcelánon
Viki képzőművész, könyveket illusztrál, emellett jó pár éve tányérokra fest aktuális feliratokat, ami szintén nagy rajongótáborra talált. Egészen biztosan találkoztatok már jellegzetes aranyszínű betűivel és titkos üzeneteivel egy-egy vendéglátóhelyen. Ilyen tányérokból ehettek például a Róma Ételbárban vagy az Édesem cukrászdában.
Hitka Viki kizárólag régi porcelánokra festi az üzeneteit, olyanokra, amelyek neki is tetszenek. Miközben a megfelelő tányérokra vadászik, nagyon sok szép, vintage dolog a kezébe akad – ezek mind megvásárolhatók a NOS-ban. Mondhatnánk tehát, hogy a NOS egy vintage bolt, de ez nem fedne le mindent. A NOS nemcsak shop, hanem egy kedves közösségi hely, ráadásul mostantól kávézó is.
A lányok ugyanis összeálltak a By Beans Coffee tulajdonosaival, akiknek a Hold utcai piacon lévő kávézójában talán már jártatok. Mostantól a NOS-ban is ők főzik a kávét, amihez a Freyja által sütött péksütemények és croissant-ok is társulnak. Évi elmondta, hogy a NOS-t eleve egy kávézós, lazulós helynek szánták, ahol a kincsvadászat után le lehet ülni, dolgozni egy jó kávé mellett. Hamar rájöttek azonban, hogy mindenkinek jobb lesz, ha nem ők főzik a kávét, hiszen nem értenek hozzá.
Kávét keresünk!
Elég rendhagyó módon a Facebookon adtak fel egy hirdetést, hogy kávés partnert keresnek. Viki elmesélte, hogy többen is jelentkeztek, de csak kevesen értették meg a NOS lényegét. A legtöbben azonnal át akarták rendezni a boltot, vagy kidobni valamelyik régi kredencet, de a lányok úgy érzik, hogy ez az arculatuk szerves része. „A mi vendégeink pont ezt keresik. Sokan azért szeretnek ide járni, mert úgy érzik magukat, mintha a nagymamájukhoz jönnének, és a By Beans csapata remekül ráérzett erre a hangulatra. Így tetszett nekik a hely, ahogy van, nem akartak semmit megváltoztatni.”
Való igaz, hogy Benkovich Ádám és Halász Ferenc, a By Beans kávézó két tulajdonosa maximálisan alkalmazkodott a hely szellemiségéhez – ez a középre kihelyezett kis pulton is látszik. Pedig aki ismeri a Hold utcai piacon lévő helyüket, az tudja, hogy az teljesen más stílusban működik. (Egyébként hozzám is sokkal közelebb áll a NOS bensőséges világa, mint az újhullámos kávézók kissé steril egyenterei.) Simán el tudták engedni a világos pörkölést is, és a NOS-ba egy sötétebb pörkölésű kávéval érkeztek, mert úgy érezték, ez jobban illik a helyhez.
Nagymama kakaója
Sőt, ennél még nagyobb engedményt is tettek: tejszínhabot adnak a kávéhoz és a forró csokihoz. Természetesen nem akármilyet: a habot házi tejszínből, saját maguk készítik. Aki ismeri az újhullámos kávézók világát, az tudja, mekkora dolog ez a részükről.
A By Beans egyébként főleg a Costa Ricában élő, magyar származású Bányai László által termelt és pörkölt kávéval foglalkozik. Az eszpresszók esetén mindenképpen ezen van a hangsúly, de a másik üzletükben a svéd Per Nordby speciality kávéit is forgalmazzák. Hamarosan egy harmadik kávézót is nyitnak a Fény utcai piacnál, ami kizárólag a Bányai-kávék bemutatóhelye lesz majd.
Jó kávéhoz természetesen finom péksüti is dukál, ami a Freyja – the croissant storyból érkezik. A város első croissant-ozójáról már mi is írtunk nektek. Ehhez társul néhány egyéb péksüti és keksz, üdítő és tea. A választék nem akar ennél szélesebb lenni, hiszen a NOS nem egy nagy hely, ráadásul a fókusz még mindig a hangulaton, a bolton és a közösségi élményen van.
Bár a vár egy tipikusan turistalokáció, Évinek és Vikinek nagyon fontos, hogy a NOS ne pusztán egy turistáknak szóló hely legyen, hiszen ők is itt élnek. Sok közösségi programjuk volt már eddig is, és a jövőben is teveznek workshopokat, irodalmi esteket, brunchokat. A NOS-ba eddig is érdemes volt benézni – én mindig imádtam itt kincsvadászatot tartani, hiszen tőlem sem állnak távol a nagymama régi porcelánjai. Most azonban mindez minőségi kávéval és egy kis reggelivel is ki tud egészülni. És mindezt a kora nyári napsütötte teraszon fogyasztva szuper élmény.
NOS, 1015 Budapest, Hunyadi János út 23/a