Street Kitchen

Spenótos-ricottáspitetojással

Spenótos-ricottás pite tojással

Hozzávalók
A tésztához
200 g
00-ás liszt
130 ml
víz
1 ek
olívaolaj
1 nagy csipet
A spenótos részhez
2 ek
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
500 g
friss bébispenót
só, bors
30 g
parmezán
1 db
tojás
A ricottás részhez
250 g
ricotta
50 g
parmezán
0.25 db
friss szerecsendió
só, bors
2 db
tojás
Az összeállításhoz
4 db
tojás

Elkészítés

A pite elkészítéséhez először a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, szép feszesre gömbölyítjük, és fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Viszonylag lágy, nyúlós tésztát kell kapnunk.

A spenótos részhez egy nagy lábasban az olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott fokhagymát. Rádobjuk a megmosott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy összeessen. Ezután lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, egy papírtörlővel még egy kicsit felitatjuk róla a nedvességet, belereszeljük a parmezánt és összekeverjük a tojással.

A ricottás részhez a ricottába keverjük a reszelt parmezánt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és mehet bele a tojás is.

A tésztát „elfelezzük” ⅓-⅔ arányban. A nagyobb részt enyhén olajozott deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. kétszerese legyen a tortaforma átmérőjének, és a pereme túllógjon. Belenyomkodjuk a formába, az aljára tesszük a spenótot, erre jöhet a ricotta. 4 kis mélyedést csinálunk a ricottába, és 1-1 tojássárgáját ütünk bele. 

A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, befedjük a tortaforma tetejét, összecsípjük a tészta széleit, hogy ne nyíljon szét, és egy kés hegyével vagy tűvel megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, mielőtt kiszednénk a formából és felvágnánk.

húsvéti pite tojással
Torta pasqualina – húsvéti pite tojással

Ezek is érdekelhetnek:

Húsvéti finomságokkal töltött zsemle

Húsvéti töltött pizza

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Nem a legegyszerűbb ez az olasz pite, de megéri a fáradozást. Szuperül mutat a tojás a tetején, és sokkal krémesebb lesz az egész töltelék tőle. Igazi spenótrajongóknak szinte kötelező!

Hozzávalók

1 darab 18 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
200 g
00-ás liszt
130 ml
víz
1 ek
olívaolaj
1 nagy csipet
A spenótos részhez
2 ek
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
500 g
friss bébispenót
só, bors
30 g
parmezán
1 db
tojás
A ricottás részhez
250 g
ricotta
50 g
parmezán
0.25 db
friss szerecsendió
só, bors
2 db
tojás
Az összeállításhoz
4 db
tojás

A pite elkészítéséhez először a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, szép feszesre gömbölyítjük, és fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Viszonylag lágy, nyúlós tésztát kell kapnunk.

A spenótos részhez egy nagy lábasban az olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott fokhagymát. Rádobjuk a megmosott spenótot, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy összeessen. Ezután lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, egy papírtörlővel még egy kicsit felitatjuk róla a nedvességet, belereszeljük a parmezánt és összekeverjük a tojással.

A ricottás részhez a ricottába keverjük a reszelt parmezánt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és mehet bele a tojás is.

A tésztát „elfelezzük” ⅓-⅔ arányban. A nagyobb részt enyhén olajozott deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. kétszerese legyen a tortaforma átmérőjének, és a pereme túllógjon. Belenyomkodjuk a formába, az aljára tesszük a spenótot, erre jöhet a ricotta. 4 kis mélyedést csinálunk a ricottába, és 1-1 tojássárgáját ütünk bele. 

A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, befedjük a tortaforma tetejét, összecsípjük a tészta széleit, hogy ne nyíljon szét, és egy kés hegyével vagy tűvel megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, mielőtt kiszednénk a formából és felvágnánk.

húsvéti pite tojással
Torta pasqualina – húsvéti pite tojással

Ezek is érdekelhetnek:

Húsvéti finomságokkal töltött zsemle

Húsvéti töltött pizza

Ha tetszett a Spenótos-ricottás pite tojással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept