Brutális kaják

KolbászhússaltöltöttkarajLajosmódra

Kolbászhússal töltött karaj Lajos módra

Hozzávalók
A mártáshoz
a hús visszamaradt szaftja
A húshoz
800 g
sertéskaraj csont nélkül
1 ek
paradicsompüré
só, bors
100 ml
víz
1 ek
zsír
A töltelékhez
50 g
füstölt kenyérszalonna
300 g
darált sertéshús
2 tk
pirospaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
morzsolt majoranna
3 - 6 gerezd
fokhagyma
(ízlés szerint)
50 ml
hideg víz
1 tk
1 ek
paradicsompüré
200 ml
víz
1 ek
liszt + 1-2 ek víz
A káposztához
1 ek
cukor
1 ek
zsír
1 fej
hagyma
(kb. 160 g)
500 g
savanyított káposzta
1 tk
őrölt fűszerkömény
100 ml
víz
0.5 csokor
kapor
A tepsis hagymás burgonyához
1 kg
krumpli
(kifliburgonyát ajánlunk)
1 ek
paradicsompüré
1 tk
400 g
hagyma
100 g
fokhagyma
1.5 ek
zsír

Elkészítés

A kolbászhússal töltött karaj elkészítéséhez először a húst átszúrjuk egy hosszú, vékony késsel, és a közepéből egyenletesen kikanyarítunk egy kb. 4 cm átmérőjű darabot teljes hosszában. A kivágott húst kitoljuk egy fakanál nyelével, ha szükséges, 2-3 irányban történő bemetszés után még bővíthetjük a lyukat, mert ide fogjuk betölteni a csabai módra fűszerezett kolbászhúst. A karajon lévő fehér hártyát éles késsel hosszában, 3-4 csíkban átvágjuk.

A töltelékhez a kivágott darab húst és a szalonnát apróra, kb. 0,5 cm-esre kockázzuk, és a darált húshoz adjuk. Mehetnek utána a fűszerek és a zúzott fokhagyma is, majd hozzáadjuk a vizet, a sót, és alaposan összekeverjük. A masszát hengeresre formázzuk, mindenképpen legyen valamivel hosszabb, mint a karaj. Frissentartó fóliába tekerjük, meghengergetjük, hogy szabályos henger legyen, majd a fagyasztóba tesszük. Könnyebben tudunk vele dolgozni, ha teljesen kifagyasztjuk, mert a beolajozott megfagyott kolbászhúst könnyen betolhatjuk a kialakított nyílásba.

A betöltött karaj felületén elkenjük a paradicsompürét, majd megsózzuk, és borsozzuk.

Tepsibe tesszük, aláöntjük a vizet, beletesszük a zsírt, és alufóliával lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben 80-100 percig sütjük (ez nagyban függ a vastagságától). A lényeg, hogy egy hegyes szúróeszköz, pl. egy tű vagy húsvilla könnyen beleszaladjon. Ezután kicsomagolva, de már 180 fokon további 40 percig sütjük, hogy szép pirult színe legyen, majd felvágás előtt érdemes keveset pihentetni. 

Míg pihen a hús, az alatta képződött sült szaftból finom mártást készítünk. Ehhez zsírjára visszapároljuk a szaftot, majd ebben barnára pirítjuk a paradicsompürét. Miután átalakult a piros püré, felöntjük a vízzel, felforraljuk, és a lisztből és kevés vízből készített habarással sűrítjük.

A káposztához egy lábasban, közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a zsírt és a felszeletelt hagymát. Megpirítjuk, és mehet rá a káposzta (az átmosás igényét ízlés szerint döntsük el). Hozzáadjuk a köményt, aláöntjük a vizet, és készre pároljuk, végül megszórjuk aprított kaporral.

A burgonya

A burgonyát alaposan megmossuk, majd négy cikkbe vágjuk. Elkeverjük vele a paradicsompürét és a sót úgy, hogy mindenhova jusson, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (ez pont elvégezhető a karaj pirítása közben). A cikkekre vágott hagymát az egész fokhagymagerezdekkel együtt egy serpenyőben, a zsíron addig pirítjuk, hogy megkaramellizálódjanak, majd a sütési idő leteltével a burgonyához keverjük, és további 20 perc alatt pirosra sütjük a sütőben.

Tálalásnál a tányér aljára teszünk a mártásból, erre helyezzük a felszeletelt húst, mellé pedig a káposztát és a tepsis krumplit.

kolbászhússal töltött karaj
Kolbászhússal töltött karaj

Előkészítési idő: kb. 120 perc (a fagyasztás miatt)
Sütési idő: kb. 160 perc
Összesen: kb. 280 perc

Még több kolbászos recept:

Tejszínes-pesztós-kolbászos gnocchi
Kolbászos krumpligombócleves
Kolbászos vadas petrezselymes nudlival

www.streetkitchen.hu

A kolbászhússal töltött karaj ikonikus étel, sok lagzin láthattuk már a hideg változatát, de egy kis turbózással az egyik legjobb főfogássá tehető, ami nem száraz, sőt kifejezetten szaftos.

Hozzávalók

8 főre
A mártáshoz
a hús visszamaradt szaftja
A húshoz
800 g
sertéskaraj csont nélkül
1 ek
paradicsompüré
só, bors
100 ml
víz
1 ek
zsír
A töltelékhez
50 g
füstölt kenyérszalonna
300 g
darált sertéshús
2 tk
pirospaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
morzsolt majoranna
3 - 6 gerezd
fokhagyma
(ízlés szerint)
50 ml
hideg víz
1 tk
1 ek
paradicsompüré
200 ml
víz
1 ek
liszt + 1-2 ek víz
A káposztához
1 ek
cukor
1 ek
zsír
1 fej
hagyma
(kb. 160 g)
500 g
savanyított káposzta
1 tk
őrölt fűszerkömény
100 ml
víz
0.5 csokor
kapor
A tepsis hagymás burgonyához
1 kg
krumpli
(kifliburgonyát ajánlunk)
1 ek
paradicsompüré
1 tk
400 g
hagyma
100 g
fokhagyma
1.5 ek
zsír

A kolbászhússal töltött karaj elkészítéséhez először a húst átszúrjuk egy hosszú, vékony késsel, és a közepéből egyenletesen kikanyarítunk egy kb. 4 cm átmérőjű darabot teljes hosszában. A kivágott húst kitoljuk egy fakanál nyelével, ha szükséges, 2-3 irányban történő bemetszés után még bővíthetjük a lyukat, mert ide fogjuk betölteni a csabai módra fűszerezett kolbászhúst. A karajon lévő fehér hártyát éles késsel hosszában, 3-4 csíkban átvágjuk.

A töltelékhez a kivágott darab húst és a szalonnát apróra, kb. 0,5 cm-esre kockázzuk, és a darált húshoz adjuk. Mehetnek utána a fűszerek és a zúzott fokhagyma is, majd hozzáadjuk a vizet, a sót, és alaposan összekeverjük. A masszát hengeresre formázzuk, mindenképpen legyen valamivel hosszabb, mint a karaj. Frissentartó fóliába tekerjük, meghengergetjük, hogy szabályos henger legyen, majd a fagyasztóba tesszük. Könnyebben tudunk vele dolgozni, ha teljesen kifagyasztjuk, mert a beolajozott megfagyott kolbászhúst könnyen betolhatjuk a kialakított nyílásba.

A betöltött karaj felületén elkenjük a paradicsompürét, majd megsózzuk, és borsozzuk.

Tepsibe tesszük, aláöntjük a vizet, beletesszük a zsírt, és alufóliával lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben 80-100 percig sütjük (ez nagyban függ a vastagságától). A lényeg, hogy egy hegyes szúróeszköz, pl. egy tű vagy húsvilla könnyen beleszaladjon. Ezután kicsomagolva, de már 180 fokon további 40 percig sütjük, hogy szép pirult színe legyen, majd felvágás előtt érdemes keveset pihentetni. 

Míg pihen a hús, az alatta képződött sült szaftból finom mártást készítünk. Ehhez zsírjára visszapároljuk a szaftot, majd ebben barnára pirítjuk a paradicsompürét. Miután átalakult a piros püré, felöntjük a vízzel, felforraljuk, és a lisztből és kevés vízből készített habarással sűrítjük.

A káposztához egy lábasban, közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a zsírt és a felszeletelt hagymát. Megpirítjuk, és mehet rá a káposzta (az átmosás igényét ízlés szerint döntsük el). Hozzáadjuk a köményt, aláöntjük a vizet, és készre pároljuk, végül megszórjuk aprított kaporral.

A burgonya

A burgonyát alaposan megmossuk, majd négy cikkbe vágjuk. Elkeverjük vele a paradicsompürét és a sót úgy, hogy mindenhova jusson, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (ez pont elvégezhető a karaj pirítása közben). A cikkekre vágott hagymát az egész fokhagymagerezdekkel együtt egy serpenyőben, a zsíron addig pirítjuk, hogy megkaramellizálódjanak, majd a sütési idő leteltével a burgonyához keverjük, és további 20 perc alatt pirosra sütjük a sütőben.

Tálalásnál a tányér aljára teszünk a mártásból, erre helyezzük a felszeletelt húst, mellé pedig a káposztát és a tepsis krumplit.

kolbászhússal töltött karaj
Kolbászhússal töltött karaj

Előkészítési idő: kb. 120 perc (a fagyasztás miatt)
Sütési idő: kb. 160 perc
Összesen: kb. 280 perc

Még több kolbászos recept:

Tejszínes-pesztós-kolbászos gnocchi
Kolbászos krumpligombócleves
Kolbászos vadas petrezselymes nudlival

Ha tetszett a Kolbászhússal töltött karaj Lajos módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept